Publicat 19/8/2020 16:22:40 +02:00CET

AMP.- La jutgessa avala el tercer grau de líders independentistes però manté la suspensió

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixat (esquerra); el líder d'ERC, Oriol Junqueras; i els exconsellers Raül Romeva i Jordi Turull (dreta) surten a les 6.55 hores del matí d'aquest divendres de la presó de Lledoners
Pau Venteo - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 ha desestimat el recurs presentat per la Fiscalia davant la resolució de la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat de concedir el tercer grau a líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem per el 1-O, però manté la suspensió d'aquesta classificació fins que el Suprem resolgui de manera definitiva els recursos d'apel·lació presentats.

En diferents resolucions relatives a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva i Jordi Turull, la magistrada ha afirmat que l'administració penitenciària ha acordat "correctament" la progressió a tercer grau i no s'han acreditat les argumentacions que han motivat la presentació del recurs per part del Ministeri Fiscal.

No obstant això, la suspensió d'aquesta classificació en tercer grau continuarà vigent "fins al que resolgui el tribunal sentenciador en fase d'apel·lació", que és el Tribunal Suprem.

En les resolucions, la jutgessa assenyala que en la condemna del Suprem als líders independentistes va desestimar la petició del Ministeri Fiscal de "posar límits temporals" a l'accés al tercer grau, que vol aconseguir en fase penitenciària.

La jutge també subratlla la negació persistent de la Fiscalia que els condemnats realitzen programes i activitats, que la magistrada veu "inadmissible" per que no s'ha plantejat respecte a qualsevol altre intern del que tingui coneixement.

Ha afirmat respecte als diferents condemnats que han gaudit ja de "permisos extraordinaris amb força pública sense incidències" i sortides del centre, i que ha transcorregut un temps rellevant des que es troben a la presó.

Davant les resolucions del Jutjat de Vigilància Penitenciària pot interposar-se un recurs de reforma o d'apel·lació.

Amb la concessió del tercer grau, els líders independentistes havien d'anar a dormir a la presó entre setmana i podien sortir durant el dia i estar a casa el cap de setmana.