Actualitzat 28/08/2014 11:03

El possible pacient contagiat va estar en una zona de risc de Guinea fa 10 dies

Rueda de prensa para informar de un posible caso de Ébola en Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 ago. (EUROPA PRESS) -

El pacient que ha ingressat a l'Hospital Clínic de Barcelona per un possible contagi d'Ebola és un home de 38 anys de nacionalitat guineana que va arribar fa 10 dies de Labé, una de les zones de Guinea més epidèmiques, on va estar ingressat en un hospital en el qual va poder estar en contacte amb altres malalts, han informat en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i el responsable d'Epidemiologia del Clínic, Antoni Trilla.

El pacient va ser atès a Guinea per un traumatisme cranioencefàlic, fa dos dies es va dirigir a les urgències de l'Hospital de Granollers (Barcelona) i va ser derivat a la Vall d'Hebron, on va presentar nous símptomes que van alertar d'una possible infecció d'Ebola --com desorientació--, per la qual cosa se li va traslladar a una zona aïllada del Clínic a les 23.30 hores d'aquest dimecres.

Mateu ha assenyalat que només tenen la versió del pacient sobre el seu pas per Guinea, per la qual cosa l'hospital està intentant contrastar aquestes dades, especialment pels símptomes de desorientació i confusió que presenta.

"El malalt no aporta cap document que ens permeti comprovar quin tipus d'assistència ha rebut ni què se li ha fet; ho explica", han detallat, per la qual cosa l'equip del Clínic ha demanat l'informe d'alta a l'hospital de Guinea.

SÍMPTOMES CONSISTENTS

Els metges que el tracten han augurat que tot i que és poc probable que estigui infectat, té "símptomes més consistents" que el possible cas detectat la setmana passada.

Tots dos van estar en la mateixa zona de Guinea, que "no és plena zona epidèmica, però és una província realment pròxima a algunes de les zones més epidèmiques" del país.

El Clínic espera tenir aquest dijous els resultats de l'anàlisi que se li han practicat aquesta matinada, i que ja estan al centre Nacional de Microbiologia de Majadahonda (Madrid).

Si es confirma el cas, han indicat que és "poc probable" que hi hagi hagut contagi en els centres on va ser tractat, gràcies a les mesures de protecció previstes.

Tot i això, ha recordat que el personal mèdic que ha atès el pacient --amb "contactes de baix risc"-- haurà de prendre's la temperatura dues vegades al dia durant el temps d'incubació i ser analitzat en cas de tenir febre.

TRACTAMENT

Després de preguntar-li pel tractament que rebria el malalt en cas de ser diagnosticat, el responsable d'Epidemiologia del Clínic ha insistit en la importància de mantenir estable el seu sistema immunitari perquè superi la infecció.

Sobre els tractaments experimentals presentats fa poc, ha manifestat "serioses i raonables dubtes de si els pocs pacients que ho han pres s'han curat amb el medicament, pel medicament o a pesar del medicament".

Erada ha subratllat que no s'haurien de subministrar medicaments sense haver passat per més assajos clínics i proves en pacients, tot i que "s'entén el seu ús per la situació molt particular".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés