Publicat 20/5/2020 15:42:31 +02:00CET

AMP.- Coronavirus.- El Govern reobrirà les escoles a partir del 1 de juny als territoris en fase 2

El conseller d'Educació Josep Bargalló
@EDUCACIOCAT

Assegura que al setembre s'estarà en "emergència educativa" i prioritzarà la docència presencial

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Educació de la Generalitat començarà a reobrir les escoles i instituts a partir de el 1 de juny a les àrees sanitàries que es trobin en la fase 2 de la desescalada per la pandèmia del nou coronavirus, per a activitats no lectives i grups reduïts en els cursos de canvi d'etapa --amb caràcter voluntari-- i tutoria personalitzada a l'alumnat que ho requereixi.

Així ho ha explicat aquest dimecres el conseller d'Educació, Josep Bargalló, en una roda de premsa telemàtica en la qual ha presentat el pla de desconfinament escolar, que el Procicat ha validat.

Bargalló ha assegurat que aquest curs acadèmic finalitzarà el 19 de juny i que no es tornarà a reprendre presencialment i acabarà telemàticament, i ha dit que cada centre educatiu haurà de presentar el seu pla, que serà validat per la inspecció educativa, raó per la qual territoris que dilluns que ve poden entrar en fase 2 no reobrin fins a el 1 de juny.

El conseller ha detallat per a l'etapa 0-3 anys que les guarderies no podran acollir nens de fins a 12 mesos pel seu "risc immunològic", i que per a la resta estan autoritzats a fins a cinc alumnes per espai i sense menjador: a més, es prioritzarà a aquells nens les famílies dels quals no puguin teletreballar.

En Infantil i Primària, l'etapa compresa entre els 3 i 6 anys les escoles podran acollir alumnes els pares de les quals no poden teletreballar, en grups de màxim de 13 alumnes i entre les 9 i 13 hores.

En la resta de Primària, es podrà donar acompanyament als alumnes de sisè de Primària, que conclouen etapa, en grups de fins a 13 estudiants, al que es podrà sumar atenció personalitzada del tutor amb cita prèvia a qualsevol alumne de qualsevol etapa, en una mesura excepcional i no contínua.

Respecte als instituts, es podrà donar acompanyament educatiu presencial durant juny a alumnes que canviïn etapa: quart d'ESO, segon de Batxillerat i segon de graus formatius de FP que acabin etapa o es preparin per a la Selectivitat, en grups de fins el 15 estudiants, al que se sumeixi la possibilitat de tutories individualitzades acordades per a alumnes i famílies de la resta de cursos.

El conseller d'Educació ha explicat que encara no tenen "tancada" la proposta per als centres d'educació especial, però ha apuntat que és possible que sigui centre a centre.

NO A UNA "DOBLE CÀRREGA"

Bargalló ha considerat que aquesta possibilitat voluntària per part de l'alumnat d'acudir als centres en els quals canvien etapa per a activitats no lectives no ha de provocar que el professorat tingui una "doble càrrega" perquè el curs s'acabarà telemàticament.

Respecte a l'inici de curs al setembre, ha afirmat que s'ha de ser conscient que s'estarà en una "emergència educativa", amb un alumne per cada 4 metres quadrats, i que la prioritat és que tots els alumnes puguin anar als centres de forma presencial, per la qual cosa s'hauran de redistribuir espais i cercar cessions puntuals més enllà de les escoles per a aquells que ho necessitin, per la qual cosa ha demanat als centres que analitzin les seves disponibilitats.

Preguntat per l'ús de la mascareta, ha explicat que el professorat no necessitarà portar mascareta "si no interactua amb l'alumne" i pot mantenir la distància social, i ha dit que les necessitats de contractació de personal docent es veuran al setembre quan es conegui les matriculacions i els espais disponibles dels centres.

El conseller també ha subratllat que de cara a setembre s'ha d'assegurar una "connectivitat real" de tot l'alumnat, ja que s'ha d'estar preparat per si és necessari un eventual nou confinament, i ha assenyalat que s'haurà de fer un treball específic amb els centres d'alta complexitat perquè acostumen a trobar-se en zones que no disposen de molts espais comunitaris lliures.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés