Publicat 02/02/2015 22:17

La comissió del frau s'inclina per delimitar els seus treballs al 'cas Pujol' i ITV

Comisión del Parlament sobre fraude, presidida por David Fernández
EUROPA PRESS

CiU és l'únic grup que demana que es mantinguin totes les compareixences

BARCELONA, 2 febr. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'investigació sobre el frau, l'evasió fiscal i la corrupció s'ha inclinat aquest dilluns per delimitar els seus treballs sobretot al 'cas Pujol' i al 'cas de les ITV', una proposta que encara haurà de ser ratificada però a la qual, ara com ara, donen suport al tots els grups menys CiU.

Després de l'avançament de les eleccions catalanes, tota l'oposició ha coincidit a assenyalar que no és possible fer abans de juliol les 188 compareixences pendents, mentre que CiU ha sostingut que sí que és factible si se celebren dues sessions a la setmana i amb més compareixents.

Després d'un accidentat debat, el president de la comissió, David Fernández (CUP), s'ha compromès a presentar en els pròxims dies un nou pla de treball que delimiti les compareixences al 'cas Pujol' i n'inclogui unes quantes d'altres blocs.

La diputada de CiU Meritxell Borràs ha criticat que els mateixos grups que van carregar contra CiU i PSC per no acceptar totes les compareixences estiguin ara a favor de limitar el nombre de compareixents, i ha qüestionat "les ganes de treballar" de l'oposició per no voler intensificar els treballs perquè es puguin fer totes les compareixences.

Des de la federació s'entén que amb aquest canvi l'oposició trastoca l'objectiu de la comissió i ho centra només en casos que afecten al partit, i es recorda que, el mateix dia que es va crear la comissió, es va rebutjar obrir-ne una altra que demanava exclusivament centrar-se en el 'cas Pujol'.

Oriol Amorós (ERC) s'ha mostrat partidari de tancar el primer bloc --el que fa referència al 'cas Pujol'-- i intentar abordar les compareixences que siguin possibles del segon, en què s'introdueixen altres casos de presumpta corrupció com Pretòria, Mercuri i el 'cas Mètode 3'.

Des del PSC, Jordi Terrades ha recordat que el seu grup ja era partidari des del principi de delimitar la comissió als comptes a l'estranger que ha reconegut tenir la família Pujol, ja que entén que l'organisme es va crear precisament arran de la confessió de l'expresident de la Generalitat.

Sergio Santamaría (PP) ha considerat impossible complir la proposta de CiU a la falta de temps, i ha apostat perquè els grups decideixin quines de les compareixences sol·licitades no són imprescindibles i calendaritzin la resta.

Marc Vidal (ICV-EUiA) i Carlos Carrizosa (C's) han coincidit en què el 'cas Pujol' ha estat el motiu principal pel qual es va crear la comissió i per tant ha de ser la prioritat en aquesta legislatura, mentre que Quim Arrufat (CUP) ha remarcat la importància de delimitar bé els treballs per poder presentar conclusions.

Com a president de la comissió, Fernández ha subratllat que un compromís tàcit de tots els grups és el de reobrir la comissió en la pròxima legislatura perquè se celebrin totes les compareixences que no s'hagin pogut fer fins al juliol.

CALENDARI PREVIST

El calendari previst inicialment i que ara s'haurà de reformular tenia tancada una proposta de compareixences, entre les quals destaquen la de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola, i el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, citats el 23 de febrer per donar explicacions sobre els comptes que van declarar tenir a l'estranger.

Per al 2 de març estava prevista la compareixença dels fills de l'expresident Oleguer Pujol, Pere Pujol i Oriol Pujol, destacant la d'aquest últim perquè suposaria la seva tornada al Parlament després d'haver abandonat el seu escó el juliol, pocs dies abans de fer-se pública la confessió del seu pare.

La resta de fills de Jordi Pujol --Josep, Marta i Mireia-- eren citats inicialment per al 9 de març, mentre que per al 14 d'abril la compareixença a la comissió del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, del d'Interior, Jorge Fernández, i del cap de gabinet del president del Govern, Jorge Moragas.

La comissió també ha acordat aquest dijous que davant d'aquells compareixents que excusin la seva presència al Parlament, tornaran a citar-los recordant-los que el reglament de la Cambra preveu la possibilitat de traslladar a la Fiscalia la negativa a comparèixer en comissions d'investigació per si observa un delicte de desobediència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés