Actualitzat 29/07/2014 15:50

CiU i ERC empaten en intenció de vot a les eleccions municipals amb un 11,1%

Joaquim Forn ha presentado el barómetro semestral de Barcelona
EUROPA PRESS

Xavier Trias suspèn per primera vegada la seva valoració

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, ha explicat que CiU i ERC empatarien en les pròximes eleccions a l'Ajuntament de Barcelona amb un 11,1% dels vots cadascuna, segons el baròmetre semestral que ha presentat el consistori aquest dimarts.

En tercer lloc se situa ICV (amb un 5,5% d'intenció directa de vot; 0,1 punts més), a continuació el PSC (2,6%; 8,9 punts menys), Podem (entraria amb un 2,2%), C's (1,5%; 0,5% més), la CUP (que obtindria un 1,4% dels vots; 0,4% més), PP (1,2%, perd 7,8 punts) i Guanyem Barcelona, amb un 0,6% d'intenció de vot.

L'enquesta mostra que el govern de Xavier Trias perd 3,9 punts respecte als comicis del 2011, mentre que ERC guanya 8,2; unes xifres que Forn vincula a "altres factors polítics" i insisteix que, tot i que l'alcalde suspèn per primera vegada la seva valoració política, segueix sent el polític municipal més ben valorat amb 4,9 punts sobre 10.

El líder del grup municipal d'ERC, Jordi Portabella, també ha obtingut una puntuació de 4,9 punts; seguit per Ricard Gomà d'ICV (4,4 punts), el socialista Jaume Collboni (4,2 punts) i el líder del PP de Barcelona, Alberto Fernández (2,8 punts).

VALORACIÓ DELS PARTITS

Portabella ha agraït la confiança als ciutadans i ha assegurat que la societat està davant d'"un canvi de paradigma polític", mentre el portaveu del grup municipal d'ICV, Quim Mestre, ha assegurat que els resultats del baròmetre demostren el declivi de CiU.

El PP ha decidit no fer cap valoració política de l'enquesta, però la seva portaveu, Àngels Esteller, ha afirmat en un comunicat que "l'enquesta municipal distorsiona la realitat", i considera que l'estudi es desqualifica per sí sol.

El president del grup municipal del PSC a Barcelona, Gabriel Colomé, ha qualificat els resultats de "prehistòrics" perquè considera que el cas Pujol resta vigència a l'enquesta.

Els ciutadans també han disminuït la seva confiança en la gestió de l'Ajuntament: un 39,3% la considera bona o molt bona, 5,7 punts menys que a finals del 2013; un 24,9% la qualifiquen de normal, 1,1 punts menys; i un 29% dels barcelonins opinen que és dolenta o molt dolenta, 5 punts més que a l'anterior baròmetre.

L'estudi, fet a 800 persones, mostra que l'atur i les condicions de treball segueixen sent el problema més important per al 25,8% dels ciutadans, un 5,5% menys que a l'anterior baròmetre; la segona preocupació més esmentada són els problemes econòmics --7,8%, es manté la xifra--; i la tercera seria la inseguretat --7,1%, 1,3 punts menys--, el resultat més baix des del setembre del 2007.

La situació econòmica de Barcelona és un dels aspectes que ha obtingut resultats més negatius: el 58,9% dels enquestats la qualifiquen de dolenta o molt dolenta, davant el 21,3% que opina que és bona o molt bona; una tendència que es repeteix des del començament de la crisi econòmica el 2007.

En relació amb l'encaix Catalunya-Espanya, el percentatge de persones que se senten únicament catalanes i les que se senten més catalanes que espanyoles sumen un 48,8% del total; un 28,8% se sent igual d'espanyol que català; i sumen un 10,3% els que se senten únicament espanyols i més espanyols que catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés