Actualitzat 30/05/2014 19:14

Burns Marañón (Eurocofin) diu que el "pobre Rubalcaba" l'ha jubilat Pablo Iglesias

Tom Burns,J.J.López Burniol,Josep Ramoneda,Víctor Lapuente,Joan Roca
EUROPA PRESS

SITGES (BARCELONA), 30 maig (EUROPA PRESS) -

El conseller i director de l'Àrea Internacional de la consultora de comunicació i financera Eurocofin, Tom Burns Marañón, ha afirmat aquest dijous que el líder del PSOE, "el pobre" Alfredo Pérez Rubalcaba, no s'ha assabentat que l'ha jubilat el candidat de Podem a les eleccions europees, Pablo Iglesias, que va guanyar cinc escons en els seus primer comicis.

"Del que no s'assabenta el pobre Rubalcaba, a qui un pot tenir-li tot l'afecte personal i respecte, és que a aquest pobre home l'ha jubilat un noi amb cueta que es diu Pablo Iglesias. Com a ironia, no se n'imagina una de més gran que aquesta", ha dit el també periodista en intervenir en la XXX Reunió Anual del Cercle d'Economia de Sitges.

S'ha mostrat convençut que Iglesias també està jubilant el líder d'IU, Cayo Lara, i ha afegit que el diputat electe de Podem li recorda a l'expresident del Govern i exlíder socialista Felipe González, quan Rodolfo Llopis no va tenir més remei que deixar-li pas en el PSOE, i quan també va desbancar al comunista Santiago Carrillo.

Així mateix, li sorprèn que Rubalcaba "segueixi insistint en la seva idea de federalisme, sabent que això ja no encaixa", i lamenta la seva incapacitat i la dels líders polítics de no veure el que està venint.

"El que no veig en els que manen, en les elits polítiques, és el valor, la intel·ligència i la imaginació de fer propostes que estan absolutament al carrer", una cosa que sí que va fer Adolfo Suárez com a president del Govern.

Considera que el sistema polític és absolutament endogàmic i "s'ascendeix posant cartells, portant cafès, i després et posen de regidor, i l'única virtut que tens és la lleialtat".

"És una espècie de centralisme democràtic estalinista en què tota discussió i debat és deslleialtat, moure el vaixell i sortir-te del test", segons ell, i ha lamentat que no hi hagi un procés natural de selecció dels millors.

En absència d'aquests, arriben al poder "els que utilitzen les xarxes socials per transmetre un missatge absolutament absurd i magníficament populista i expressat", i per evitar aquesta situació ha demanat persones capacitades per entendre les demandes i els reptes de la societat, com ara el seu envelliment.

REVALORAR LES INSTITUCIONS

Burns ha participat a la sessió 'Per sortir de la crisi: propostes per millorar el funcionament institucional', on ha compartit col·loqui amb el vicepresident de Roca Junyent, Joan Roca, el professor del Quality of Government Institute de la Universitat de Göteborg, Víctor Lapuente, i el notari i vocal de la junta directiva del Cercle d'Economia, Juan José López Burniol.

Roca ha posat l'accent en la revaloració de les institucions a través de la transparència i de la generació de confiança, i creu que "cap solució per sí sola serà la definitiva, perquè no hi ha solucions màgiques", i ha apostat per debatre-la en profunditat.

El també germà de Miquel Roca --un dels pares de la Constitució i que també ha assistit a la sessió com a oient-- ha advocat per acostar les institucions al ciutadà: "No delimitem la reflexió únicament a esferes públiques, partits o a grans empreses. La reflexió afecta tothom i ha d'arribar a àmbits més pròxims, com associacions i comunitats de veïns".

El professor del Quality of Government Institute de la Universitat de Göteborg, Víctor Lapuente, ha volgut desmuntar el mite que els espanyols són corruptes i que porten en les venes la corrupció i la picaresca: malgrat admetre que existeix en els nivells alts de les administracions, no és així en els nivells baixos i en la relació amb el ciutadà.

D'aquesta manera, sosté que "els ciutadans tenen molt poca experiència amb la corrupció, i això és poc comú a Europa", un argument que ha defensat al·legant que a l'est d'Europa més del 20% dels ciutadans han subornat a canvi d'algun servei, un percentatge també semblant a Grècia i al sud d'Itàlia, mentre que a Espanya no arriba al 2%.

"La corrupció està a dalt. La gent pensa que és passatger i producte de la crisi, però les dades diuen el contrari, i el primer punt són bones institucions per després poder créixer", ha assegurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés