Actualitzat 18/09/2014 21:13

Anticorrupció diu que existeix una sospita d'il·licitud i qüestiona que els diners de Pujol sigui una

Adverteix que la regularització no suposa "una legalització automàtica de l'origen dels fons"

MADRID, 18 set. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció afirma en un escrit dirigit a la titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, que ha obert diligències a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i a la seva dona, Marta Ferrusola, que existeix "una sospita sobre la il·licitud dels fons" que el matrimoni va revelar haver amagat al fisc i expressa els seus dubtes sobre l'explicació donada per la defensa sobre l'existència d'una herència, "al presentar tant llacunes com contradiccions".

Aquestes expressions es contenen a l'escrit pel qual el fiscal Alejandro Luzón demana la desestimació recurs de reforma que havia estat presentat per la defensa contra la incoació de diligències prèvies al matrimoni Pujol-Ferrusola. L'expresident també va recórrer la remissió sengles comissions rogatòries a les autoritats d'Andorra i Suïssa amb la finalitat d'obtenir informació sobre els fons del matrimoni en entitats radicades en els dos territoris.

L'escrit, de cinc folis i amb data del passat dia 10, al qual ha tingut accés Europa Press, dóna compte de les dades aportades pel Banc de Madrid en relació amb les quantitats regularitzades davant d'Hisenda per la dona de Pujol i els seus fills Marta, Pere i Mireia.

QUANTITATS REGULARITZADES

Així, es detalla que el 7 de juliol de 2014 la dona de Pujol va regularitzar un total de 838.244,96 euros mentre que els seus fills Pere, Mireia i Marta van fer el mateix respecte a un total de 701.341,39, 1.072.767,92 i 532.029,69 euros respectivament.

Després, els dies 28 i 30 de juliol tots ells van continuar la regularització fiscal mitjançant l'ingrés a la Hisenda Pública d'altres quantitats addicionals de menor import que no es detallen a l'escrit.

Per al fiscal, la conducta que "de manera més palmària" exigeix ser investigada és la que podria ser constitutiva de delicte contra la Hisenda Pública i per aquesta raó deu comprovar-se si la regularització assenyalada per la defensa s'ha realitzat correctament, cosa que diu "no pot assegurar-se en aquest moment".

A la vista de la documentació aportada pel Banc de Madrid a requeriment de la jutge Hernández s'aprecia que les quantitats regularitzades pels Pujol són superiors a 120.000 euros --per sota d'aquesta quantitat no hi ha delicte fiscal--.

Insisteix Luzón que l'import de la regularització permet "mantenir l'existència d'un delicte contra la Hisenda Pública "que necessàriament exigeix l'obertura d'un procediment judicial en què es determini l'abast i l'eficàcia de la pretesa regularització".

Tot i això, subratlla que l'esmentada posada al dia, "encara correctament feta", no implica que quedin vedades les possibilitats d'investigació de la il·licitud dels fons que se satisfà el deute tributari, i molt menys que es produeixi "una legalització automàtica dels fons".

El recurs, pendent de resoldre's, s'interposa en el marc de la causa oberta arran de la querella de Mans Netes contra l'expresident i Marta Ferrusola per possibles delictes fiscals i altres com suborn, blanqueig, malversació, prevaricació i tràfic d'influències després de confessar el primer que ha tingut fons a l'estranger sense declarar des de fa més de 30 anys.

DUBTES SOBRE L'ORIGEN DELS FONS

Les raons per les quals la Fiscalia dubta de l'origen lícit dels fons són, en primer lloc, que els comptes oberts en la Banca Privada d'Andorra Privada d'Andorra (BPA) procedeixen del traspàs dels fons d'uns altres comptes oberts el 2010 en la mateixa entitat i no es coneix el saldo que es traspassa de les primeres a les segones.

Igualment desperten sospites a Anticorrupció els imports de les transferències rebudes en els primers comptes, "que no semblen coincidir amb els ingressos en les segones, obertes dos anys després".

Tampoc es coneixen tots els moviments dels dos comptes i les operacions que generen els ingressos per transferències a nom de cadascun dels intervinents es realitzen en dates diferents, existint també ingressos en efectiu.

A més, la Fiscalia expressa les seves sospites pel fet que els ingressos en les segones comptes oberts a BPA es realitzen tant en dòlars com en euros, i fins i tot en iens. A més, encara no s'ha aportat documentació legal de l'herència.

PERSONES POLÍTICAMENT EXPOSADES

A tot això s'afegeix el fet que tant Jordi Pujol com la seva dona i fills tenen la condició de persones políticament exposades per a les que s'imposen uns deures de vigilància reforçats.

Anticorrupció rebutja finalment que la remissió de les comissions rogatòries a Andorra i Suïssa suposin una intromissió en els drets fonamentals dels Pujol, tal com al·legava el seu advocat Cristobal Martell, i recorda que l'obertura del procediment no té com finalitat definir de manera inflexible l'objecte del procediment, "sinó conferir a l'imputat certs drets" a l'hora d'aclarir si existeixen fets que mereixin ser investigats per ser susceptibles de retret penal.

Conclou assenyalant que és als òrgans judicials als qui competeix la repressió d'aquestes conductes, que no poden romandre inactius "en vista d'un patrimoni que pot no correspondre's amb les fonts lícites de renda conegudes d'aquestes persones".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés