Actualitzat 20/5/2014 20:45:47 +00:00 CET

Mas replica a Cospedal que no fomenta l'odi qui vol que els catalans votin

R.Tremosa y el pte.Artur Mas en campaña electoral de CiU
EUROPA PRESS

Diu que Espanya "esgarrapa amb ungles ben afilades" per no perdre poders davant d'Europa

GIRONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat a la de Castella-la Manxa i secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, que no pot fomentar l'odi qui vol que els catalans votin i decideixin el seu futur polític.

Així s'ha manifestat en un míting de Girona, davant de més de mil persones, després que Cospedal l'hagi acusat de generar odi i divisió, i l'hagi advertit que aquests sentiments sempre es tornen contra qui els genera.

"Com pot fomentar l'odi algú que escolta al poble de Catalunya i que vol que la gent vagi a votar? Escoltar al poble no és fomentar l'odi, és estar al costat de la gent", ha exclamat.

Per això, ha criticat les declaracions de Cospedal, i més quan vénen d'algú que formen part de partits que tenen "tot el poder a Espanya i que haurien d'estar cridats a fomentar el diàleg i la convivència, i no altres coses".

A més, ha preguntat com pot fomentar l'odi "una nació que sobretot té una base cultural que, per definició, és pacífica", i que té una identitat cultural, lingüística de 1.200 anys.

També ha recordat a Cospedal que Catalunya és el país de Pau Casals, una figura que equival a pau, i on moltes persones van deure exiliar-se i no van tornar durant molts anys per deixar clar el seu rebuig "a l'odi que altres sí havien fomentat".

ESPADALER

El president del Consell Nacional d'UDC, el conseller de la Generalitat Ramon Espadaler, ha titllat d'immoral que Cospedal hagi acusat Mas de sembrar odi quan l'únic que ho ha creat ha estat el PP amb la campanya que va impulsar contra l'Estatut des d'Andalusia el 2006: "No ho vam acceptar. O bé Cospedal no sap què és l'odi o pitjor encara: no sap el que és la democràcia".

També ha respost a la popular el candidat de CiU a les europees, Ramon Tremosa: li ha plantejat irònicament si el PP fomenta l'independentisme català al gestionar un Estat que, segons la seva opinió, no és eficient ni normal.

D'altra banda, el president de la Generalitat ha sostingut que el projecte polític d'unitat europea és imparable malgrat que hi hagi Estats, com l'espanyol, que "esgarrapen amb les ungles afilades" per minimitzar la pèrdua de poders davant d'Europa.

"El que tenim de veí no està res el dolent que esgarrapa. Esgarrapa amb les ungles ben afilades, tot el que pot i sap, per fer tot el dany possible" i intentar així debilitar els poders de proximitat, ja siguin els catalans o els del món local, segons ha dit.

EUROPA DAVANT DEL PROCÉS

A falta de menys de mig any per a la consulta, Mas ha assegurat que Europa i el món admiren i se sorprenen quan veuen la gran mobilització dels catalans, però ha avisat que això sol ho tindran en compte i respectaran si acudeixen a votar aquest 25 de maig.

"Es juga el tipus el país sencer", ha exclamat Mas, que ha insistit que els catalans han de votar més que a la resta d'Espanya, i amb l'objectiu de reforçar les institucions catalanes.