Publicat 11/04/2014 21:52

Mas demana buscar "aliats i amics" a Europa i omplir les urnes per la consulta

Pte.Artur Mas (CDC)
EUROPA PRESS

Reclama deixar "en mans de gent experta" la defensa dels interessos catalans a Europa

BARCELONA, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de CDC i de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres que Catalunya ha d'acudir a Europa a buscar "aliats i amics", i ha apel·lat als catalans a omplir les urnes en l'eleccions europees per demostrar la seva aposta per la consulta.

Així s'ha manifestat durant el seu discurs a l'acte d'aprovació de la candidatura de CiU a les eleccions europees, que encapçala Ramon Tremosa (CDC) i Francesc Gambús (UDC), i de les bases del programa electoral.

"Com s'entendria a Europa, davant dels nostres aliats i amics que són els que ens poden ajudar, si veuen que Catalunya reclama el seu dret a decidir, es mobilitza al carrer, i en el moment que pot anar a votar es queda a casa?", ha advertit.

Per a Mas, les eleccions europees són una oportunitat per traslladar que els catalans són capaços d'organitzar-se democràtica, pacífica i cívicament al carrer però també d'omplir les urnes en pro de la seva reivindicació.

"ESTÀ EN JOC EL PROCÉS"

Per aquesta raó, ha cridat als ciutadans a no fallar en aquest moment transcendent i en qualsevol ocasió que es presenti perquè "està en joc el procés polític" català, i ha sostingut que a Europa cal acudir-hi per explicar la seva voluntat de poder decidir el seu futur.

És més, el president de la Generalitat ha assegurat que cal buscar aliats per defensar el 'dret a decidir' davant de l'actitud del Govern espanyol que posa per davant "una paret molt gruixuda, una roca granítica, difícil de perforar, ni tan sols d'introduir una petita bretxa".

Malgrat aquest posicionament de l'Estat, Mas ha insistit a continuar amb la mà estesa per intentar el diàleg, tot i que ha qüestionat que canviïn d'actitud, i més després dels arguments expressats aquesta setmana i el 'no' del Congrés a cedir a la Generalitat la competència per convocar referèndums.

Segons la seva opinió, la forma exemplar, democràtica i radicalment pacífica i transversal de mobilització del poble català impressiona i impacta a Europa, i ha aprofitat per demanar-li ajuda: "Aquest 2014 els catalans seran cridats dues vegades a les urnes: el 25 de maig i el 9 de novembre. Ens estem deixant la pell i jo demano al poble català que ens ajudi en aquest moment decisiu".

També ha exhortat als catalans a deixar la defensa dels interessos de Catalunya a Europa "en mans de gent experta" després de reivindicar la trajectòria de Tremosa i Gambús en instàncies europees davant la d'altres candidats, que no han treballat a la UE.

"Tothom té actius, però mireu la resta. En el moment súper delicat que estem, en mans de qui hem de deixar la defensa d'aquests interessos?", ha preguntat Mas, després d'advertir que en aquestes eleccions també està en joc si l'economia catalana va a més o menys.

"Ens vam posar una motxilla plena de pedres i ens ha costat tres anys no caure pel precipici. Si ens ha costat tres anys començar a fer-li la volta, ara hem de demanar no espatllar-lo", ha subratllat el president de la Generalitat, destacant que l'esperança de recuperació de l'economia espanyola passa perquè ho faci la catalana.

Després d'elogiar l'atracció inversora de Catalunya, entre d'altres terrenys, ha culpat l'Estat i no Brussel·les de ser el responsable de l'austeritat i les retallades que han hagut d'implantar en la sanitat, l'ensenyament i els serveis socials.

Segons la seva opinió, l'Estat i no Europa és qui també imposa la residualizació de l'autogovern català, el dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros i els atacs al català i a la immersió, entre d'altres aspecte: "Si la nostra gent pateix és perquè a Madrid es prenen decisions que ofeguen a les autonomies en general, i Catalunya en particular. I que no ens parlin del FLA, que són préstecs amb interessos que els espanyols pensen cobrar".

TREMOSA I GAMBÚS

Tremosa, a més de reivindicar les bondats de pertànyer a la UE, ha assegurat que Catalunya té molts actius i que tant el procés sobiranista català com l'escocès són vistos al món com a exemples de com gestionar un conflicte territorial sobre el dret a l'autodeterminació: "Ni un vidre trencat i això és el que meravella del nostre procés".

En la mateixa línia s'ha pronunciat Gambús, que ha alertat del risc que Catalunya faci el "ridícul" si els ciutadans no van a votar i no se supera el percentatge de participació del 2009.

El president del Consell Nacional d'UDC, Ramon Espadaler, ha destacat la transcendència d'aquest comicis per donar un pas endavant amb vista a la consulta i per demostrar que els catalans, com europeus i europeistes, volen avançar en la construcció d'una UE de la qual formen part "i volen seguir formant-ne part".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés