Actualitzat 02/01/2015 11:19

Aliments contra l'estrés i la fatiga

Relax, manzana, felicidad, tumbada, hierba, sonrisa, descanso
Foto: GETTY/DENISOVDMITRY

MADRID, 1 (INFOSALUS)

Si en aquest nou any un dels nostres objectius és reduir o controlar els nostres nivells d'estrès i fatiga, existeixen aliments amb nutrients específics que ens ajudaran a aconseguir aquest propòsit i de passada a millorar la dieta i recuperar la vitalitat.

   Segons explica a Infosalus Rosa Guerrero, terapeuta i autora de 'Remedios naturales para el estrés y la fatiga' (Editorial RBA), davant diverses situacions de la vida cada persona respon de manera diferent. "Un estil de vida que xoca amb l'estructura de la nostra personalitat provoca estrès i cal modificar-lo, si no, acabarem convertint-nos en víctimes de l'estrès crònic i la fatiga", assenyala l'autora.

   L'estrès es manifesta primer de manera complexa: la persona té la sensació que les coses se li escapen de les mans, nota una disminució del seu rendiment intel·lectual, una falta de memòria i de concentració. Després vénen l'ansietat, la irritabilitat, el mal humor i una resistència més baixa a les frustracions. S'acaba somatitzant a través de molèsties físiques com ara insomni, contractures, palpitacions, maldecaps, refredats freqüents o problemes digestius.

   "Quan l'estrès es converteix en un estil de vida i no es fa cas de tots aquests símptomes o es mitiguen amb fàrmacs, esdevé un autèntic risc biològic per a la salut", apunta Guerrero, que amb el seu llibre intenta ser una una guia per als qui reconeixen que porten un estil de vida que els provoca estrès i no saben què fer per gestionar-lo.

   L'autora proposa en el seu llibre consells per descarregar la tensió, estratègies per prevenir-la, consells dietètics i complements naturals per reforçar l'organisme, així com remeis homeopàtics que ajuden a conèixer-se millor i descobrir la forma més adequada d'aconseguir l'equilibri.

   Infosalus recull per als seus lectors els aliments que Guerrero recomana introduir en la dieta de manera gradual, que hauran d'anar acompanyats d'una reducció del consum de productes processats. Aquests aliments destaquen per les seves qualitats per fer millorar i ajudar a recuperar l'equilibri nerviós i l'energia:

   * Alvocat.

   Conté àcids grassos essencials, fosfolípids i vitamina B6, nutrients necessaris per al bon funcionament de les neurones.

   * Avena.

   Aporta glucosa, àcids grassos, fòsfor, lecitina i vitamina B1. Ajuda a combatre el nerviosisme, la fatiga o l'esgotament mental, l'insomni i la depressió. A més, conté l'alcaloide avenina, que té una acció sedant suau.

   * Cereals integrals.

   Contenen vitamines del grup B, minerals i oligoelements que manquen als productes refinats i que són imprescindibles per a l'equilibri del sistema nerviós.

   * Fruita seca: nous, pinyons, anacards i ametlles, els més recomanables.

   Les nous i els pinyons aporten vitamina B1 i àcids grassos que intervenen en el metabolisme de les neurones, els anacards són rics en magnesi i les ametlles enforteixen els nervis gràcies al seu contingut equilibrat en calci, magnesi i potassi.

   * Cigrons.

   Aporten proteïnes, hidrats de carboni i vitamines del grup B, nutrients necessaris per ajudar a l'organisme a fer front a l'estrès.

   * Germen de blat i llevat de cervesa.

   Són dos dels productes més rics en vitamines del grup B. Una cullerada sopera de cadascun al dia, barrejada amb iogurt, sopa o llet vegetal constitueixen un complement ideal per equilibrar el sistema nerviós.

   * Sèsam.

   Les llavors de sèsam contenen una àmplia varietat de principis nutrients d'alt valor biològic. És ideal per a revitalitzar l'organisme quan hi ha esgotament mental, estrès, pèrdua de memòria o desequilibri nerviós. A més, és un excel·lent complement per als qui estan sotmesos a una activitat mental o intel·lectual intensa i desitgen mantenir un bon rendiment.

   * Verdures fresques.

   La seva riquesa en vitamines i minerals naturals ajuda a equilibrar l'organisme. Destaquen l'enciam per seu acció sedant suau, les de fulla verda (espinacs, créixens, etc.) per la seva aportació en clorofil·la i vitamines del grup B (folats) i les rodones (carbassa, cols, carxofes, etc.) que són remineralitzants i una font d'energia que calma, centra i estabilitza.

   * Iogurt.

   Conté bacteris que augmenten la producció de factors vitamínics del grup B al còlon, com ara la biotina, el turó i l'àcid pantotènic, també necessaris per a les neurones.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés