Publicat 24/01/2015 14:56

Afectats per presumptes agressions de la Urbana alerten d'un "cicle d'impunitat de la tortura"

Afectados de presuntas agresiones de la Guardia Urbana en 2005
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

Afectats per presumptes agressions de la Guàrdia Urbana després de tres detencions la matinada del 9 de gener del 2005 al barri barceloní de Gràcia han assegurat aquest dissabte en roda de premsa que existeix a Espanya un "cicle d'impunitat de la tortura".

L'advocat del cas, Jordi Busquets, ha avisat que hi ha una "falta de voluntat en els casos com aquest perquè els fets segueixin endavant", i ha sostingut que es posen moltes dificultats per portar a judici a policies que presumptament han maltractat detinguts.

Ha fet una crida perquè "altres testimonis donin aquest pas endavant i aquests casos surtin a la llum pública i es produeixi una denúncia ciutadana", després que un exsergent de la Guàrdia Urbana hagi revelat en un vídeo arran del cas 4F sobre fets ocorreguts el 2006 presumptes tortures del cos policial.

El portaveu de l'Alerta Solidària, Martí Majoral, que defensa als afectats pels fets del 2005, ha advertit que "l'arquitectura en la qual es donen suport a l'aquests procediments està teixida per donar ales a la impunitat".

"Ja és hora que aquest silenci es trenqui definitivament", ha dit Majoral, qui ha apostat perquè aquest tipus de casos --també el del 4F, recollit en el documental 'Ciutat Morta'-- representin un punt d'inflexió i un canvi d'actitud.

"Hi ha sang que està tacant tot el cos policial, i és el moment de netejar aquest cos", ha asseverat.

Un dels tres afectats que suposadament van ser agredits per agents de la Guàrdia Urbana el 2005, Adrià Zayas, ha explicat que van ser detinguts a Gràcia i traslladats a la comissaria de l'Estació del Nord, on van ser enganxats per uns sis agents, segons ell.

Després de les detencions, van arrencar dos processos judicials: un en contra dels tres detinguts per atemptat a l'autoritat i lesions, i un altre contra diversos agents de la Urbana per detenció il·legal i delicte de lesions.

El 2013, un jutjat va decretar la prescripció dels fets, cosa al que, segons l'advocat del cas, els afectats s'han hagut de "resignar".

Ha ressaltat que els agents denunciats per aquests mateixos fets del 2005 van assegurar que les ferides dels arrestats s'havien produït en el moment de la detenció, però ha assenyalat que cap d'ells va presentar un part de lesions: "Si no tenien cap tipus de lesió, per què va caldre una força tan dura per reduir els detinguts?", s'ha preguntat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés