Actualitzat 19/05/2015 13:45

Adéu a Mad Men: Les 10 pel·lícules que van inspirar la sèrie

Mad Men
Foto: AMC

MADRID, 19 Maig (EDIZIONES) -

   Mad Men, la sèrie que ha marcat una època durant set temporades, ha finalitzat. L'estil inconfusible dels seus personatges, la seva elegància i posada en escena són algunes de les senyes d'identitat més reconeixibles de la ficció. El seu creador Mathew Weiner recorda les deu pel·lícules en les quals es va inspirar per donar a Don Draper i companyia les seves seductores senyes d'identitat.

   La sèrie dels publicistes més ambiciosos de Madison Avenue ha estat reconeguda amb set nominacions als premis Emmy a la Millor sèrie de drama, de les quals quatre es van convertir en guardó. Ha aconseguit també tres Globus d'Or a la Millor sèrie de televisió en la categoria de Drama.

   A més ha aconseguit un premi Peabody, tres Producers Guild Awards, quatre Writers Guild Awards, dos BAFTA, cinc Television Critics Association Awards, incloent el de Programa de l'any i durant set anys consecutius, ha estat inclosa al top 10 dels Millors programes de televisió dels AFI.

   Un palmarès impressionant, que creixerà segurament amb els reconeixements que rebi l'última temporada que acaba de concloure. I no hi ha millor manera de rendir tribut a Don, Peggy, Sterling i companyia que mirar enrere i reviure, de la mà del seu creador, Matthew Weiner, les 10 pel·lícules que van inspirar Mad Men:

PERSEGUIT PER LA MORT

   La pel·lícula va servir de gran inspiració perquè es va gravar a Nova York just en el mateix moment en què el primer episodi de Mad Men té lloc. "Jo havia estudiat la pel·lícula en profunditat a l'escola de cinema de la USC i vaig absorbir gran part d'aquesta narrativa 'home ordinari en circumstàncies extraordinàries'", explica Weiner. A més Cary Grant dóna vida a un publicitari que es veu obligat a prendre la identitat d'un altre.

L'APARTAMENT

   "La vaig veure per primera vegada a l'escola de cinema i em va impactar l'escriptura dinàmica i el caràcter passiu del seu heroi, C. C. Baxter, interpretat per Jack Lemmon. [...] Això va deixar volar la meva imaginació, ja que representava la política sexual i d'oficina. Barrejava l'humor i el patetisme sense esforç", comenta el creador sobre la pel·lícula de Billy Wilder.

BLUE VELVET

   La pel·lícula de David Lynch del 1987 és un altre dels referents de Matthew Weiner: "La vaig veure quan estava acabant la universitat. [...] Amb riquesa en l'estil i complexitat psicològica, celebra l'horror mundà i està plena de referències a l'estil irònic i 'kitsch' dels anys cinquanta".

VERTIGEN

   La pel·lícula d'Alfred Hitchcock és una altra de les pel·lícules imprescindibles per entendre 'Mad Men'. "Tot i les males crítiques, ara és per a molts una de les millors pel·lícules mai produïdes. No l'havia vist abans de començar la sèrie, però finalment ho vaig fer en un descans després de la primera temporada. Em va impressionar la seva bellesa, el misteri i el detall obsessiu.[...] Vaig pensar: 'Això és exactament el que estem intentant fer'".

LES BONNES FEMMES

   "Aquesta pel·lícula la vaig compartir amb l'equip per ajudar en el disseny de producció del pilot, ja que va ser rodada als carrers de París, amb pocs adornaments, exactament com ho estàvem intentant fer", explica Matthew Weiner. "La meva seqüència preferida [...] és especialment rellevant per a la sèrie ja que té una dona desconeguda que mira directament als espectadors", explica.

PATTERNS

   "Vaig veure la pel·lícula de nen un dia que estava malalt. [...] Rod Serling recrea de manera enginyosa una sala de juntes amb un clímax esgarrifós en primera persona que mai vaig oblidar. L'utilitzem sovint durant la sèrie per tenir una idea de les oficines reals i per veure com la virtut i l'ambició poden xocar quan es bandeja la generació més gran", explica el creador de la sèrie sobre la pel·lícula dirigida per Fielder Cook.

QUERIDO CORAZÓN

   Aquesta és una de les pel·lícules que té més rellevància dins de la llista de Weiner. "Va ser aquesta pel·lícula la que em va impulsar a escriure el pilot", ha explicat. "Em vaig deixar emportar per aquest film que reflecteix una actitud molt informal cap al sexe, cosa que semblava inusual en les meves idees preconcebudes de l'època. [...]En com Glenn Ford intenta canviar i assumir la responsabilitat dels seus idil·lis sense sentit a una glamurosa Manhattan, em vaig trobar en un punt de partida per a la sèrie", aclareix el creador.

COMIAT DE SOLTER

  "Aquesta pel·lícula desfà poèticament els clixés de la camaraderia i dels dons masculins, així com les qüestions de la fidelitat i la soledat amb un punt de vista indestructible", explica Weiner sobre la cinta protagonitzada per Don Murray, E.G. Marshall i Jack Warden.

MUJERES FRENTE AL AMOR

   "Aquesta pel·lícula es va convertir en part del grup a tenir en compte per al pilot" explica Weiner. "Vaig poder veure en la seva història una representació ben observada de les dones que treballaven a Nova York en aquell moment. [...] De la mateixa manera que moltes pel·lícules populars de l'època, ajuda a conformar els nostres personatges. Ells els haurien vist i hauria tingut un impacte en les seves expectatives reals", explica.

LA AMERICANIZACIÓN DE EMILY

   L'última pel·lícula que va inspirar el creador de 'Mad Men' és 'La americanización de Emily'. "Vaig veure aquesta pel·lícula per primera vegada a l'escola de cinema i em vaig deixar emportar de seguida pel diàleg irònic i rítmic de Paddy Chayefsky i pel seu profund sentiment antiguerra", explica Matthew Weiner. "El retrat de James Garner de Charlie [...] va influenciar el nostre intent per recrear la mentalitat masculina de mitjans de segle i la seva relació amb l'absurd existencial", comenta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés