Publicat 13/5/2019 13:50:05CET

Ada Colau proposa un recàrrec de la taxa turística per finançar el transport públic

26M.- Colau Proposa Un Recàrrec De la Taxa Turística Per Finançar El Transport Públic
EUROPA PRESS

Diu que ha de ser punt de trobada amb ERC la defensa dels drets humans davant la "repressió"

BARCELONA, 13 maig (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona i candidata de BComú a la reelecció, Ada Colau, ha proposat aquest dilluns que l'Ajuntament gestioni el 100% de la taxa turística --ara el 50% va a la Generalitat-- i crear un recàrrec d'aquesta taxa per destinar-lo al transport públic, perquè sigui una "forma de finançament estable i regular".

A més, si revalida l'Alcaldia, promourà una rebaixa de la T-Mes perquè passi de 54 euros a 40 amb la finalitat de beneficiar els qui utilitzen diàriament el transport públic, i també de la T-Jove, que proposa que sigui mensual en comptes de trimestral i que costi 30 euros al mes, en comptes de 105 els tres mesos.

Ha plantejat que els usuaris de la T-16 puguin moure's per tres zones de transport públic i no només en una per facilitar la mobilitat de les famílies, i ha defensat impulsar aquestes mesures per avantatjar els qui utilitzen més el transport públic: "No podem esperar la T-Mobilitat", que té aquesta finalitat però encara no s'ha engegat.

En roda de premsa a Efe, ha apostat per ampliar un 30% la capacitat del transport públic, amb actuacions com connectar el tramvia; donar una dimensió metropolitana a la nova xarxa de bus; reduir la freqüència de pas del Metro a dos minuts i mig, i millorar la capacitat de Rodalies, i ha demanat regular el finançament del sistema per part de Generalitat i el Govern central.

ENTRAR AL GOVERN CENTRAL

Ha destacat que l'augment de la inversió a Rodalies serà una de les seves prioritats davant l'Executiu de Pedro Sánchez, juntament amb la regulació dels preus de lloguer, i ha recordat la disposició del seu espai polític a formar un Govern central progressista, per prioritzar polítiques socials i per obrir "una fase de diàleg estable per sortir de la tensió i la crispació".

"Estem per donar estabilitat i formar un govern progressista", ha remarcat Colau, que ha assegurat que s'estan produint converses amb discreció, i ha dit que Sánchez és un home intel·ligent que sap que els socialistes no disposen d'una majoria suficient per aconseguir un mandat estable.

S'ha ofert per promoure polítiques progressistes, com regular el preu del lloguer, que creu que només depèn de la voluntat del Congrés dels Diputats, que és la institució que l'ha d'aprovar, i no la Generalitat, per la qual cosa ha demanat a ERC que no proposi fer-ho des del Govern: "No jugui amb una qüestió essencial per a la vida dels barcelonins" que requereix més rigor i menys electoralisme, segons ella.

L'ALCALDIA, LA SEVA FITA

Preguntada per si esgotaria el mandat si no guanyés i es quedés a l'oposició, ha respost que no s'han plantejat aquest escenari: "Em presento per tornar a guanyar, amb més suports, tornar a ser l'alcaldessa", i liderar un executiu progressista amb ERC i el PSC.

Ha avisat al candidat republicà, Ernest Maragall, que no podrà impulsar el seu programa si governa amb JxCat: "Entenc que en clau catalana pugui haver-hi altres qüestions que pesen molt, però aquestes eleccions són municipals", ha afegit, i ha criticat que totes dues formacions mantenen picabaralles al Govern.

Colau ha defensat que el seu Govern municipal s'ha posicionat de manera nítida i clara en "tot el cicle del procés i de la repressió" en la defensa dels drets humans --més enllà de les opinions sobre la independència--, punt en el qual entén que ha de trobar-se amb ERC.

Sobre el PSC, ha assegurat que van trencar l'acord quan el seu líder i alcaldable, Jaume Collboni, no es va desmarcar del suport a l'article 155 quan ella l'hi va demanar, però ha remarcat que sempre han pactat amb els socialistes quan miren a l'esquerra: "Si definitivament deixen de flirtejar amb Cs i Collboni deixa de dir que la prioritat és fer-me fora a mi" podran aconseguir acords.

ANUNCI DE PUIGDEMONT

Preguntada pels periodistes, no ha valorat l'anunci de l'expresident del Govern Carles Puigdemont que preveu renunciar a ser investit president si aconsegueix l'acta d'eurodiputat, però ha insistit que la situació és d'excepcionalitat: "No és normal que estigui exiliat, i encara és menys normal que hi hagi presos polítics", i ha demanat acabar amb la judicialització.

"Puigdemont hauria de poder ser aquí i poder-nos discutir políticament", i ha ressaltat que manté moltes discrepàncies amb l'expresident però abans és demòcrata, i ha avisat que no es trobarà una solució definitiva a la situació mentre l'assumpte es trobi als jutjats i les presons, en les seves paraules.