Publicat 1/2/2019 17:42:53CET

Ada Colau demana col·laboració per impulsar la governança compartida d'una metròpoli de 5 milions

EUROPA PRESS

Garanteix que només li interessa l'Alcaldia i no pas càrrecs en altres institucions

BARCELONA, 1 Febr. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apostat aquest divendres per treballar per promoure el treball conjunt metropolità i per passar dels 36 municipis actuals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) als 164 de la regió metropolitana, per la qual cosa ha demanat la col·laboració "dels agents socials i econòmics".

L'AMB agrupa aquests 36 municipis i el 43% de la població de Catalunya --3 milions--; en canvi, la regió metropolitana implicaria 164 municipis, el 68% de catalans --5 milions-- i al 79% del seu PIB, ha dit en clausurar el cicle 'Pensar Barcelona' amb el president del Cercle d'Economia, Juan José Brugera, i el de Barcelona Global, Pau Guardans.

Colau ha dit que crear una divisió administrativa generaria reticències i podria veure's com una amenaça per part d'alguns municipis --com una voluntat "expansionista del centralisme" barceloní--, per la qual cosa aposta per marcar estratègies comunes i objectius compartits.

'HORITZÓ 2030'

Així, ha defensat la creació d'un "instrument consorciat de governança" amb la col·laboració dels agents econòmics i socials, perquè el lideratge d'aquest espai ha d'anar més enllà d'un àmbit administratiu, mitjançant un projecte que proposa anomenar 'Horitzó 2030', per ser un període realista en el primer pas per avançar cap a la regió metropolitana.

S'ha compromès a convocar els alcaldes de la regió metropolitana i els agents econòmics i socials, si surt reelegida en els comicis municipals del maig, per generar una taula de reflexió i de debat amb la finalitat de "pensar una cogovernança" de la regió, cooperant i no des de la desconfiança.

REPETIR COM A ALCALDESSA

Colau ha ressaltat que li faria molta il·lusió ser reelegida per "consolidar els projectes innovadors i de canvi" impulsats aquest mandat, i garanteix que li interessa ser alcaldessa de la ciutat en comptes d'optar a altres càrrecs en altres administracions, perquè és una municipalista convençuda, i encara més ara que quan va iniciar el mandat.

"Només aspiro a ser alcaldessa de Barcelona, perquè per a mi és el més estimulant que podria fer ara mateix", per la qual cosa no pensa en altres opcions, segons Colau, que ha destacat la rellevància que estan adquirint les ciutats i s'ha declarat municipalista en clau europea i global.

Quan li han preguntat si prefereix ser l'alcaldessa d'una capital d'Estat o de la segona ciutat d'Espanya, ha respost que no té problema en ser-ho de la segona, que manté bones relacions amb Madrid i és pont amb altres regions, i ha afegit que, sense deixar de ser la capital catalana, veu Barcelona com un node amb ciutats globals que treballa en xarxa amb d'altres.

GESTIÓ ECONÒMICA

Colau ha sostingut que al principi del mandat ningú no dubtava del seu compromís i la capacitat d'afrontar els problemes socials, però que alguns van posar en dubte si el seu equip podria fer-se càrrec de l'economia de la ciutat, mentre que, quatre anys després, "l'Ajuntament, sense cap tipus de dubte, ha estat un gran factor d'estabilitat".

BARCELONA GLOBAL

Pau Guardans (Barcelona Global) ha defensat que Barcelona necessita un projecte col·lectiu que la porti a un nou impuls i a un nou cicle --reptes que la ciutat té al marge de la situació política, segons ell--.

A més, Guardans ha demanat evitar batusses inútils i trobar grans consensos, per la qual cosa considera que els alcaldables de cara a les municipals han de buscar "consensos en la política i la societat".

Juan José Brugera (Cercle d'Economia) ha dit que Barcelona està ben posicionada per ser una ciutat de referència global, encara que el sentiment de positivisme a la ciutat ha donat pas a un mar de dubtes sobre el futur i una pèrdua de rellevància, i ha avisat: "Barcelona tirarà cap endavant si hi ha un bon enteniment público-privat".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.