Publicat 04/04/2016 14:08CET

Ada Colau defensa el "rol fonamental de les ciutats" per recuperar l'espai públic

Ada Colau
EUROPA PRESS

Clos alerta que està disminuint l'espai públic després de més d'un segle de creixement

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest dilluns "el rol fonamental de les ciutats en la recuperació de l'espai públic com a espai democràtic i generador d'inclusió i d'igualtat d'oportunitats".

Ho ha dit al costat del director general d'Habitat III, Joan Clos, en l'obertura de la reunió prèvia a la conferència sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible d'Habitat III de l'ONU, que se celebrarà a Quito a l'octubre, en unes jornades que s'allargaran fins a aquest dimarts i en les quals experts i autoritats internacionals abordaran l'espai públic com a garantia del dret a la ciutat.

Colau ha assegurat que existeix "una pugna entre la privatització i la democratització de l'espai públic", i ha insistit en la necessitat que es tinguin més en compte les ciutats en el disseny i l'abordatge de les polítiques referents a aquest àmbit perquè són el territori concret en què hauran d'implementar-se les mesures.

L'alcaldessa --que ha intervingut en castellà després de ressaltar: "El nostre idioma és el català, però usaré el castellà per facilitar la comunicació"-- ha dit que a l'espai públic es produeixen tensions entre interessos privats i col·lectius.

COL·LABORACIÓ PÚBLICOPRIVADA

Ha destacat que un tret característic del model Barcelona ha estat la col·laboració públicoprivada, "que ha donat molt bons fruits", però que amb el temps s'ha produït una pèrdua de lideratge públic que ha generat disfuncions, segons ella.

Colau ha assegurat que aquesta col·laboració públicoprivada "és positiva i bona, sempre que hi hagi un lideratge públic clar, una preservació de l'interès general i control democràtic", i després ha sostingut que preservar l'espai públic ha de ser una prioritat.

JOAN CLOS

El secretari general d'Habitat III i exalcalde de la ciutat ha destacat que el creixement de la població mundial i el seu desplaçament cap a les ciutats representa un "repte per a l'espai públic", i després ha alertat que s'està produint una privatització de la urbanització i del planejament i disseny urbà.

Clos ha anunciat que presentaran els primers resultats d'un estudi que analitza la dotació de l'espai públic en zones urbanes del món --estudia 200 ciutats de més de 10.000 habitants--, sobre el qual ha lamentat que s'ha passat "d'incrementar l'espai públic" a disminuir-lo.

"Les notícies no són bones perquè, si durant gran part del segle XX el procés ha estat d'increment, des del 1995 cap a aquí s'ha produït per primera vegada en els últims 150 anys una disminució de la dotació de l'espai públic", ha avisat Clos.

Colau ha insistit a reivindicar el rol de les ciutats en polítiques que afecten el planeta: "Grans qüestions com el canvi climàtic, la mobilitat, la seguretat, la urbanització de l'espai públic, la governança i els refugiats són temàtiques en les quals estan decidint exclusivament els estats, però que després es concreten a les ciutats, i s'escolta molt poc als governs locals."

REFUGIATS

Colau ha lamentat que aquest dilluns entri en vigor l'acord entre la UE i Turquia sobre els refugiats: "Des de Barcelona i moltes altres ciutats europees el rebutgem frontalment, perquè vulnera els drets humans i expulsa persones que han vingut fugint de la guerra i la violència."

"Europa està obligada per la jurisdicció internacional a acollir. No es poden expulsar a Turquia, que clarament no és un territori prou segur", ha opinat l'alcaldessa, que ha exigit que els estats escoltin les ciutats que estan disposades i preparades per acollir refugiats.

Després de criticar també el Govern espanyol, ha reiterat que les ciutats volen ser part activa de la solució, i ha avisat: "Europa només es podrà mirar al mirall i tenir sentit si dóna compliment als seus valors fundacionals per ser territori de pau i de drets humans."

Ha recordat que aquest dimarts viatjarà a Brussel·les per abordar polítiques d'acollida i integració en una trobada convocada pel comissari de Migracions, Dimitris Avramopoulos, i la de Fons Regional de Desenvolupament, Corina Cretu, a la qual també assistiran representants d'entitats i d'altres ciutats com Roma, Amsterdam, Atenes, Berlín, París i Hèlsinki.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés