Publicat 19/5/2014 17:04:26 +02:00CET

Abella (Caixa Penedès) diu que les jubilacions milionàries eren legals i van evitar "discriminacions"

Ricardo Pages, Juan Caellas, Manuel Trouano y Santiago José Abella
POOL

Recorda a l'Audiència Nacional que quan es va jubilar la caixa va organitzar un àpat per "complimentar-lo"

SAN FERNANDO DE HENARES (MADRID), 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'exdirector general adjunt de Caixa Penedès Santiago José Abella ha defensat aquest dilluns, en el judici celebrat en l'Audiència Nacional contra quatre exalts càrrecs de l'entitat, que les jubilacions milionàries que es van atorgar de manera presumptament irregular "eren legals", i ha afegit que si no haguessin subscrit les pòlisses d'assegurança i els plans de pensions pels quals se'ls van garantir ingressos de 31,6 milions d'euros s'hagués incorregut en una discriminació respecte als treballadors comuns.

Abella, el primer dels exdirectius jutjats que ha prestat declaració davant del jutge central d'instrucció José María Vázquez Honrubia, ha explicat que el seu contracte d'alta direcció a la caixa, signat el 1996, preveia que tenia dret a la jubilació voluntària a partir dels 60 anys: "Deia amb total claredat que tenia dret a prejubilar-me i que cobraria el 90 cent de la meva retribució fixa fins a 65 anys".

Ha indicat que va fer ús d'aquest dret el gener del 2007, quan tenia 61 anys: "Des d'aleshores estic feliçment jubilat", ha explicat.

Segons l'exdirector general adjunt, el gener del 2001 el consell d'administració de la caixa va establir l'externalització parcial dels serveis per pensions dels quals gaudien els seus treballadors seguint el criteri adoptat per una comissió negociadora creada a aquest efecte.

Aquesta comissió va ser l'encarregada de dissenyar el nou sistema i en ella es va decidir que les jubilacions es cobririen amb un fons de pensions i l'excés de salari pensionable es cobriria amb una pòlissa d'assegurances; aquest sistema, pensat en un començament per als treballadors comuns, va ser el que va adoptar també la directiva.

"El personal laboral comú cobrava del fons de pensions i de la pòlissa. No consolidar els drets dels directius de la mateixa forma hagués suposat que hi hagués persones a la caixa amb tots els drets i altres, nosaltres quatre, amb només un tros", ha indicat.

ÀPAT D'AGRAÏMENT

Abella ha recordat que quan va abandonar la caixa el gener del 2007 es va fer un àpat en un restaurant famós de Barcelona per agrair-li els serveis prestats. "Em van complimentar, sembla mentida ara", ha dit.

En el banc dels acusats seuen, a més d'Abella, l'exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès Font i els exdirectius Manuel Troyano Molina i Juan Caellas Fernández acusats d'adjudicar-se plans de pensions de manera irregular. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ells penes d'entre tres anys i tres anys i mig de presó.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled considera que els quatre, juntament al mort exdirector de Recursos Humans Jaume Jorba, es van atorgar de manera irregular 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, fet que suposa un delicte societari continuat d'administració deslleial.

Reclama als acusats que indemnitzin conjunta i solidàriament la caixa d'estalvis amb 12,6 milions corresponents a les pòlisses cobrades per Pagès i Abella, als quals caldria sumar les retribucions irregulars fixades des del 2010 i que es determinaran en sentència. Els hereus de Jorba hauran de tornar més de 2,5 milions.

Sumant el pla de pensions i quatre pòlisses subscrites, Pagès es va adjudicar 11.609.708 euros, Abella 5.727.774 euros, Troyano 6.164.999 euros, Jorba 3.311.758 euros i Caellas 4.838.675 euros; en total, 31.652.917 euros.