El 70% de les famílies paga menys o igual amb la tarificació social de guarderies de Barcelona

Laia Ortiz i Miquel Àngel Essomba
EUROPA PRESS
Publicat 14/9/2017 13:47:54CET

L'Ajuntament haurà d'abonar 800.000 euros més i exigeix finançament a la Generalitat

BARCELONA, 14 Set. (EUROPA PRESS) -

El 60,77% de les famílies que matriculen els seus fills en guarderies municipals de Barcelona paga menys amb els preus de la nova tarificació social que amb l'anterior sistema, mentre que el 9,47% paga el mateix, per la qual cosa el 29,76% paga més que abans, dins del total de 8.200 nens escolaritzats en els 98 centres municipals.

La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha defensat que l'Ajuntament fa un pas endavant així cap a un sistema "més just" i que haurà d'abonar 800.000 euros més per la seva implementació, ha dit en roda de premsa aquest dijous al costat del comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba.

Dels qui paguen més que abans, el 7,5% paga 40 euros més al mes; el 10,25% paga 75 euros més, i l'11,9% paga la tarifa màxima de 395 euros amb el nou sistema de tarificació social, mitjançant el qual les famílies paguen la guarderia --inclosos els àpats-- en funció de la seva renda, amb preus que podran adaptar-se si canvia la seva situació durant el curs, com en el cas que tinguin un altre fill.

El 29% --2.260 famílies-- paguen 50 euros amb els nous preus; el 6% --471 famílies--, 90 euros; el 5,4% --424--, 130 euros; el 4,8% --380--, 170 euros; el 5,5%, 210 euros; el 9,7%, 250 euros; el 9,4%, 290 euros; el 7,5%, 330 euros; el 10,25%, 365 euros, i l'11,9%, 395 euros, el preu màxim, que s'ha d'abonar per la renda o si la família decideix no comunicar els seus ingressos.

Fins al moment totes les famílies pagaven el mateix --289 euros al mes-- independentment dels ingressos, tret que fos 1,34 vegades inferior a la renda de suficiència de Catalunya, quan tenien bonificacions que anaven del 50% al 100%, en casos de necessitat valorats pels Serveis Socials.

L'objectiu és garantir l'equitat i afavorir l'accés de nens de zero a tres anys, perquè les guarderies siguin un "mirall" de la realitat de la societat sense que els menors de famílies de rendes determinades estiguin sobredimensionades, canvis que requereixen almenys dos o tres anys per consolidar-se, segons Ortiz.

Preguntada per les crítiques de diversos pares, ha dit que les queixes han estat sobretot de famílies els fills de les quals ja van estar matriculats l'any anterior i veien incrementat el preu, i ha descartat que s'hagi produït cap "efecte huída": hi ha hagut 160 renúncies a places, quan l'any passat va haver-hi 235.

Les famílies que no poden pagar res per la guarderia a causa de la seva situació econòmica tindran, com anteriorment, el servei cobert pel Fons d'Urgència Social per a famílies amb fills de fins el 16 anys, recurs del que disposen actualment 540 nens de guarderies.

Ortiz ha criticat que la Generalitat no aporta "ni un euro" a les guarderies a Barcelona, i ha exigit que col·labori en el finançament, cosa que tenia previst abordar en una reunió al juliol però es va suspendre per la substitució de la llavors consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, per l'actual, Clara Ponsatí.

REDUCCIÓ DE RÀTIOS I MILLORES

Ha destacat que s'ha reduït la ràtio d'alumnes per aula en 32 unitats escolars i que les guarderies municipals han rebut 124 sol·licituds de nens amb necessitats educatives especials, que comptaran amb un equip de l'Institut Municipal d'Educació de quatre psicòlogues i una psicopedagoga per donar suport als centres.

Essomba ha ressaltat que, durant l'estiu, s'han fet obres de millora en diversos centres, com l'ampliació de la guarderia Tres Tombs, en l'Eixample, que té capacitat per 33 places més, i s'han fet obres al centre perquè inclogui un Espai Familiar, el segon dels cinc que preveu obrir el Govern d'Ada Colau en el mandat.

Ha destacat que aquest any tots els centres compten amb algun projecte d'innovació, amb 274 en total --per sobre dels 235 del curs 2015-2016--, que inclouen un de suport educatiu a famílies; de sostenibilitat seguint l'Agenda 21; de foment de la lectura, també visual, i de col·laboració amb programes de FP Dual per formar a estudiants de cicle superior d'educació infantil.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2018 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.