Actualitzat 02/03/2015 15:37

El 39% d'usuàries del servei d'atenció a dones que exerceixen la prostitució són de Nigèria

La devaluación del bolívar en Venezuela fomenta la prostitución en Colombia
Foto: COLPRENSA

BARCELONA, 2 Mar. (EUROPA PRESS) -

El 87,9% de les dones ateses pel Servei d'Atenció Socioeducativa (SAS) de l'Ajuntament de Barcelona el 2014 són d'origen estranger, amb les dones nigerianes com el col·lectiu més nombrós, un 38,9% del total.

   A la presentació del balanç del Programa de Dona de la ciutat, la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha informat aquest dilluns que les dones nigerianes registrades al SAS van augmentar un 41% el 2014, tot i que "és difícil extreure conclusions quan el fenomen de la prostitució és 'macro'".

   Les dades de l'Ajuntament situen Romania com a segon país de procedència més comú al SAS, amb el 15,8%, i deixa en tercer lloc les espanyoles, amb el 12%.

   El servei, que ofereix acompanyament davant organismes públics, va atendre el 2014 tres tipus de peticions d'assessorament: estrangeria, qüestions penals i dret administratiu.

   Preguntada sobre les dones que exerceixen la prostitució en locals i habitatges, Vila ha assegurat que el 2014 es van visitar 101 espais i que la situació de les dones aquí és molt vulnerable: "Les relacions tenen més durada que al carrer i normalment hi ha més consum d'alcohol i drogues, a més de demandes especials, com sexe sense protecció".

   "El carrer és més incòmode però la situació en els locals és molt pitjor", ha sentenciat.

   En aquest sentit, l'Agència Abits ha iniciat programes d'atenció a les dones que exerceixen la prostitució en aquests locals als districtes de l'Eixample, les Corts i Sants-Montjuïc.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

   Vila ha assegurat que cada vegada més casos de violència de gènere atesos pel consistori arriben "quan la situació està al límit", fet que ha relacionat amb la crisi econòmica.

   Segons l'Ajuntament, el Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (Sara) va atendre 1.356 dones el 2014, 176 de les quals per via d'urgència.

   En aquests casos, es dóna acollida a les víctimes durant un període aproximat de 6 mesos, tot i que "sol allargar-se i no surten fins que es considera que estan preparades", ha puntualitzat la regidora.

   El consistori ha iniciat una campanya de promoció del Servei d'Atenció a Homes en instituts per donar a conèixer aquest centre d'informació, assessorament i tractament psicològic per a homes que han exercit algun tipus de violència cap a la seva parella o fills.

"TRANSVERSALITAT I CORESPONSABILITAT"

   Vila ha destacat el treball de "transversalitat i coresponsabilitat" de les diferents àrees de l'Ajuntament per tenir en compte el punt de vista de les dones.

   El 2014, es va elaborar una proposta d'Instrucció de Comissió de Govern per assegurar que tots els documents municipals tinguin en compte la realitat diferenciada entre homes i dones.

   "Les qüestions de promoció de la igualtat no han de ser només una cosa de la regidoria de Dona sinó també d'altres àrees de l'Ajuntament", ha asseverat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés