Un 38% més de les multes a Barcelona podran substituir-se per cursos, mediació i tasques socials

Publicat 25/8/2019 11:41:29CET
El regidor Marc Serra i el director d'Atenció i Acolliment a l'Immigrant de Barcelona, Ramon Sanahuja. Foto d'arxiu
EUROPA PRESS

BARCELONA, 25 ago. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat un decret que amplia en un 38% els supòsits en els quals l'infractor d'una ordenança municipal pot evitar pagar una multa si compleix amb alguna mesura alternativa --com cursos educatius, tasques en benefici de la comunitat i mediació--.

En un comunicat aquest diumenge, el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha informat que aquesta reforma aspira a "promoure una cultura de justícia restaurativa", ja que la finalitat de les sancions no és recaptar diners sinó corregir conductes contra el benestar col·lectiu.

En alguns supòsits, es podrà evitar la multa realitzant un pla de desenvolupament personal o "qualsevol altra activitat que l'Ajuntament, amb el consentiment de la persona infractora, acordi en substitució de la sanció econòmica", ha informat el consistori.

COL·LECTIUS VULNERABLES

El regidor ha destacat la introducció de la mediació com a mesura alternativa a la sanció, una de les novetats del decret: "Ens servirà per a aquells casos en què hi hagi persones o col·lectius perjudicats".

Aquesta normativa substitueix la regulació anterior, que data de 2013, i introdueix millores en els protocols de coordinació amb els serveis socials amb l'objectiu d'"evitar que les persones més vulnerables acabin en una situació de més vulnerabilitat per aquest tipus de sancions", segons el regidor.

A més, s'introdueixen en els suposats suceptibles de substitució les sancions per infraccions menys greus i greus --no només lleus--, als quals podran acollir-se tots els multats no reincidents residents a Barcelona, així com els menors d'edat i les persones en situació de vulnerabilitat, resideixin o no a la ciutat.

En el cas dels menors, la substitució s'oferirà de manera expressa, mentre que els adults hauran de demanar-la mitjançant una sol·licitud; les hores a dedicar a les tasques en benefici de la comunitat també varien en funció de si l'infractor és o no major de 18 anys.