Actualitzat 09/12/2015 13:21

35 anys sense John Lennon: 10 curiositats sobre el beatle més rebel

MADRID, 8 Des.

John Lennon va ser assassinat el 8 de desembre del 1980 per un fan pertorbat que li va disparar un tret a la porta de casa seva a l'Edifici Dakota de Nova York, just al costat de Central Park. Un lloc de record trist que rep cada any la visita reverencial de milers d'afeccionats a la música, moguts pel respecte i la inevitable curiositat.

   I és que Lennon és una icona del segle XX. Va formar juntament amb Paul McCartney el tàndem més inoblidable de la música popular i tots dos van impulsar i engrandir la llegenda dels Beatles, la banda de música més influent de la història. En només vuit anys i amb una producció de 13 àlbums d'estudi (211 cançons), els Fab Four van conquistar literalment el món (on segons la llegenda, la seva música no deixa de sonar ni un segon).

   Per si fos poc, Lennon va ser molt més que un beatle, com demostra la seva reeixida carrera en solitari entre el 1970 i el 1980, durant la qual va produir algunes de les seves cançons més emblemàtiques, com 'Imagine', 'Woman' o 'Jealous Guy'. Original, únic, irrepetible... I també controvertit i provocador.

1. ES DEIA JOHN WINSTON LENNON, EN HONOR A CHURCHILL

   John Lennon va néixer a Liverpool el 9 d'octubre del 1940. Els seus pares li van posar John pel seu avi patern i Winston de segon nom en honor del primer ministre del moment, Winston Churchill.

   Gran Bretanya estava en guerra amb Alemanya des del setembre del 1939 i el futur beatle va néixer sota un fort bombardeig de l'aviació nazi a Liverpool. Ja d'adult John va renegar d'aquest segon nom.

2. NO VA VEURE EL SEU PARE DURANT 16 ANYS I LA SEVA MARE VA MORIR ATROPELLADA

   La vida familiar de John Lennon no va ser precisament feliç. Els seus pares, Alfred i Julia, es van separar quan el seu únic fill tenia 4 anys. El pare llavors es va dedicar a recórrer el món com a membre de la Marina mercant, i John arribaria a passar 16 anys sense veure'l, fins al seu retrobament el 1964 a l'Scala Theatre, on els Beatles rodaven la pel·lícula 'A hard day's night'.

   Després de la separació, la mare va deixar John a cura de la seva germana gran, Mimi, i va iniciar una nova vida de parella amb John 'Bobby' Dyckins, amb qui va tenir dues filles, Julia i Jackie. Amb els anys mare i fill van reprendre la relació, que es va veure truncada de forma traumàtica quan John tenia 17 anys: el 15 de juliol del 1958, Julia va ser atropellada mortalment després d'una visita a Mimi.

   "Va ser un altre gran trauma. La vaig perdre dues vegades: una vegada quan em van portar a viure amb la meva tia, i una altra vegada als 17, quan va morir físicament. Vaig quedar molt, molt afligit", va explicar John el 1980 segons recull l''Antología'. Amb la seva mare havia compartit temps i afició per la música. A ella li dedica la dolcíssima cançó 'Julia', de l'Àlbum Blanc dels Beatles. I en la seva trencadora cançó 'Mother', ja en solitari, esmenta els seus dos pares.

3. "MAI ET GUANYARÀS LA VIDA AMB UNA GUITARRA"

   John Lennon es va criar per tant amb els seus oncles Mimi (la germana gran de la seva mare) i George. La relació entre Mimi i John no va ser fàcil a causa de la tensió entre el caràcter disciplinat de la primera i el caràcter rebel i indòmit del segon.

   Mimi s'oposava al fet que el seu nebot centrés la seva carrera en la música, com demostra la seva frase més cèlebre: "La guitarra està bé com a hobby, John, però mai t'hi guanyaràs la vida".

   Segons va declarar John Lennon el 1972 i recull l''Antología' dels Beatles, uns fans americans van gravar aquesta fallida 'profecia' en acer i la van enviar a Mimi, que va posar l'obsequi a la vista en una casa que li va regalar el mateix John.

4. VA FUNDAR I VA POSAR NOM ALS BEATLES

   A John Lennon se'l pot considerar el fundador dels Beatles: va ser qui va convidar Paul McCartney a unir-se a la primera banda de skiffle i rock-and-roll que ell mateix va formar amb diversos companys de col·legi. El grup es deia The Quarrymen, en referència a l'escola on estudiaven: Quarry Bank High School.

   John i Paul es van conèixer el 6 de juliol del 1957. Els va presentar un amic comú, Ivan Vaughan, després d'un concert dels Quarrymen a la festa parroquial celebrada al jardí de l'església Saint Peter de Woolton.

   A John el "va impressionar molt" veure Paul tocar 'Twenty Flight Rock' amb la guitarra. Va reconèixer que tenia millor formació musical que ell, i ja aquest dia el va convidar a entrar al grup, invitació a la qual, segons la seva versió, Paul va respondre que sí l'endemà.

   Paul recorda d'aquesta primera trobada que "John anava una mica mamat, se'm recolzava a l'espatlla i feia olor d'alcohol" i que, entre les habilitats que va demostrar i li van obrir les portes del grup, hi havia tocar la guitarra "del revés" i saber-se la lletra de 'Twenty Flight Rock'.

   El grup, al qual aviat s'uniria George Harrison i anys més tard Ringo Starr, va tenir diversos noms en aquells anys preliminars, com 'Johnny and the Moondogs' o 'Long John and the Silver Beetles', que mostren el lideratge que John exercia en aquells anys.

   Quant al nom que va quedar per sempre, The Beatles, John en reivindica l'autoria en exclusiva, mentre que Paul i George l'atribueixen conjuntament a ell i a Stuart Sutcliffe, gran amic seu i primer baixista del grup. Tots coincideixen que es van inspirar en el nom de la banda The Crickets, i buscaven un altre nom amb doble significat ('cricket', en anglès, pot ser un esport o petites llagostes). Beatles fa referència als escarabats ('beetles') i a la música beat.

5. EL MÀNAGER DELS BEATLES, BRIAN EPSTEIN, N'ESTAVA ENAMORAT

   "Si algú era el cinquè beatle, era Brian Epstein", va afirmar McCartney en una entrevista a la BBC el 1997. Després de descobrir el quartet a la sala The Cavern, Epstein va ser, amb el seu paper del representant, un dels màxims responsables de treure els Fab Four de 'la caverna' i dels confins de Liverpool per expandir-se per tot el món.

   "Vaig quedar impressionat de manera immediata per la seva música, el seu ritme i el seu sentit de l'humor sobre l'escenari. I va ser en aquest mateix instant quan tot va començar...", va declarar el mànager sobre la primera vegada que els va veure actuar al Cavern Club. Quan Epstein va morir per una intoxicació de barbitúrics, el 27 d'agost del 1967 (amb 33 anys), els Beatles ja havien arribat al zenit de la seva carrera; l'1 de juny anterior havien publicat el seu (potser) àlbum més important: 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'.

   Brian Epstein era homosexual i va confessar al seu amic el periodista Michael Thornton que estava totalment enamorat de John Lennon, segons va publicar Thornton al 'Daily Mail'. Encara que els biògrafs coincideixen que Lennon va ser durant un temps cruel amb els sentiments d'Epstein cap a ell, segons aquest periodista van mantenir una relació homosexual que van mantenir en secret.

   "Vaig quedar impressionat de manera immediata per la seva música, el seu ritme i el seu sentit de l'humor".

   Thornton afirma que Lennon va tenir relacions sexuals amb altres homes, dada en la qual coincideix amb el biògraf Albert Goldman. El biògraf dels Beatles Hunter Davis també sosté que el beatle va tenir una relació breu amb el mànager. Per contra, les dues dones de Lennon, Cynthia Powell i Yoko Ono, van reaccionar contra aquestes afirmacions, fent pinya respecte a l'heterosexualitat del músic.

   Epstein va ser el padrí de Julian, el primer fill del cantant. Curiosament, el padrí del seu segon fill, Sean, seria un altre homosexual reconegut, Elton John.

6. VA PUBLICAR DOS LLIBRES DURANT LA SEVA ETAPA BEATLE

   La inquietud artística de Lennon no es va limitar a la música. Li va interessar la literatura i va afirmar que li hagués agradat ser l'autor d''Alicia al país de les meravelles', de Lewis Carroll. Durant la seva etapa com a beatle va publicar dos llibres amb èxit de vendes notable: 'In his own write' (que es traduiria en català com 'Pel seu propi conte') el 1964 i 'A Spaniard in the works' ('Un españolito en obres') el 1965.

   Tots dos llibres recullen una sèrie de poemes i contes i relats breus de Lennon, caracteritzats per un fort component surrealista. L'autor juga constantment amb les paraules, i s'inventa una gran quantitat de neologismes. Un exemple és la primera estrofa d'aquest poema traduït al castellà com 'Vagando':

En gansos mares y ligueras goletes

En plagas y costras sin fin

A borto de una gàrgara de nuez

Feliz como el judío berreante

He vagado en busca de Doris King.

   Els llibres estan il·lustrats amb els característics (també surrealistes) dibuixos de Lennon. Ja al col·legi l'artista caricaturitzava els professors i va conrear aquesta faceta de dibuixant durant tota la seva vida.

7. VA RODAR COM A ACTOR UNA PEL·LÍCULA A ESPANYA

   Els Beatles van fer dos únics concerts a Espanya el 2 i el 3 de juliol del 1965 a les places de toros de Madrid i Barcelona, respectivament. Però aquella gira no va ser l'única vegada que un beatle va trepitjar terra espanyol. Un any més tard, a la tardor del 1966, John Lennon es traslladava a Almeria per rodar com a actor 'How I won the war' ('Cómo gané la guerra'), una comèdia dirigida per Richard Lester ambientada en la II Guerra Mundial.

   Durant la seva estada a Almeria, Lennon va compondre 'Strawberry Fields Forever', una de les cançons més admirades pels fans dels Beatles. El nom de la cançó fa referència a un orfenat de Liverpool i donaria nom, anys més tard, al racó del Central Park de Nova York dedicat a l'artista: l'Strawberry Fields Memorial. L'estada de Lennon a Almeria i la seva cançó immortal també van inspirar la pel·lícula espanyola 'Vivir es fàcil con los ojos cerrados' (una frase de la cançó), del 2013, dirigida per David Trueba i protagonitzada per Javier Càmera.

8. COM VA CONÈIXER YOKO ONO

  John Lennon i Yoko Ono van ser, potser, la parella més mediàtica del segle XX. Es van conèixer el 9 de novembre del 1966, durant una exposició de l'artista japonesa a la Indica Gallery de Londres. Lennon va explicar que "anava sense afaitar i estava fet pols. Portava tres nits sense dormir".

   El que més va marcar el beatle d'aquesta exhibició d'art abstracte de Yoko va ser "una escala que acabava al sostre, on havia penjat una ullera de llarga vista. Vaig pujar per l'escala, vaig agafar-la i hi havia alguna cosa escrita amb lletra minúscula... Només posava 'sí'". Aquest 'sí' va causar una impressió molt positiva en el músic i va fer que es quedés a la galeria.

   John Lennon i Yoko Ono es van casar a Gibraltar el 20 de març del 1969 i van passar la lluna de mel a Amsterdam, fent una campanya a favor de la pau i contra la guerra de Vietnam. Va ser la primera de les 'campanyes per la pau' d'una setmana de la parella. La segona va tenir lloc a Mont-real el mateix any. La cançó beatle 'The ballad of John and Yoko' recull aquests moments.


9. OBSESSIÓ PEL NÚMERO 9

   John Lennon tenia una particular obsessió pel número 9, que veia omnipresent a la seva vida. Va néixer un 9 d'octubre, el mateix dia que va néixer el seu fill Siguin 35 anys després. Va néixer a les 6.30 p. m. (6+3=9). Liverpool té 9 lletres; Newcastle, el carrer on vivia, també. L'autobús que agafava per a l'escola era el 72 (7+2=9), mateix número de l'apartament de Nova York on va viure... I així amb un llarg etcètera.

   Aquesta obsessió va donar lloc a una de les cançons més 'especials' o directament extravagants dels beatles: Revolution 9, inclosa a l'Àlbum Blanc dels Beatles. En aquest tema experimental se sent una veu que repeteix 'Number Nine', un cor amb violins a l'inrevés, un instrument Mellotron Mark a l'inrevés, crits de dona, plors de bebès... Entre altres. En definitiva, un dels temes més llargs i menys compresos dels Beatles.

   Al títol de dues altres cançons de Lennon també apareix el número 9: 'One After 909', amb els Beatles, i '#9 Dream', ja en solitari.


10. NO CREIA EN ELS BEATLES

   John Lennon no creia en els Beatles, o com a mínim així ho afirma a la seva cançó 'God', publicada ja com a artista en solitari el 1970. En aquest tema enumera una sèrie de persones i conceptes en els quals no creu: la màgia, l'i-ching, la Bíblia, el Tarot, Hitler, Jesús, Kennedy, Buda, el Mantra, Gita, el Ioga, els reis, Elvis, Zimmerman ni els Beatles. "Només crec en mi, en Yoko i en mi, i aquesta és la realitat", afegeix. Curiosament, en aquest tema és el també exbeatle Ringo Starr qui toca la bateria.

   John Lennon també va ser conegut per les seves polèmiques i per algunes frases controvertides, com aquestes declaracions que van afectar els Beatles el 1966: "El cristianisme passarà. S'anirà encongint i desapareixerà. No ho discutiré; tinc raó i el temps ho demostrarà. Som més populars que Jesucrist, i no sé què desapareixerà abans, si el rock o el cristianisme".

   "Una autèntica tempesta de protesta va caure sobre els Beatles", segons George Martin, el productor de la banda. "Van cremar els seus discos en fogueres públiques, les emissores de ràdio van deixar de posar-los, i l'afer va arribar a tals extrems que Brian (Epstein) va haver de convèncer John que demanés disculpes".
(CulturaOcio)



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés