Actualitzat 04/09/2017 13:45

El 32% de treballadors barcelonins guanya com a molt 1.000 euros, el 64% menors de 30 anys

El director del Gabinet de Programació de l'Aj. De Barcelona, Ramon Canal
EUROPA PRESS

Els salaris mitjans es van reduir un 6,5% entre 2010 i 2015 i la dispersió salarial va pujar un 4,8%

BARCELONA, 4 set. (EUROPA PRESS) -

El 32,4% dels treballadors que resideixen a Barcelona guanya com a màxim 1.000 euros nets al mes, xifra que ascendeix fins al 64,7% en el cas dels menors de 30 anys, segons l'informe Distribució, Dispersió i Desigualtat del Departament d'Estudis del Gabinet Tècnic de Programació de l'Ajuntament, amb dades de 2010 a 2015.

El salari mitjà dels barcelonins va ser el 2015 de 28.861 euros bruts anuals, encara que la meitat d'ells va guanyar menys de 22.676, ha explicat aquest dilluns el director del Gabinet Tècnic de Programació, Ramon Canal, en declaracions als mitjans al costat de la tècnica i autora de l'estudi, Maria Jesús Calvo.

Els salaris mitjans es van reduir un 6,5% entre 2010 i 2015 en termes reals, ha explicat Canal, que ha destacat que les dades de 2015 són les últimes disponibles i que haver analitzat el període de 2010 a 2015 ha permès estudiar el final de la crisi i l'inici de la recuperació econòmica.

La dispersió salarial entre els quals guanyen més i els que guanyen menys va augmentar un 4,8%, segons l'estudi, que conclou que els llocs de treball creats durant la recuperació econòmica no han aconseguit el nivell de remuneració ni estabilitat dels destruïts durant la crisi i que hi ha hagut un empitjorament de la distribució, segons Canal.

Ha augmentat considerablement la bretxa salarial intergeneracional, però ha disminuït lleugerament la bretxa entre homes i dones: ells cobren un 22% més --abans era un 26% més, i s'agreuja amb salaris elevats--, però aquesta reducció es deu al fet que molts homes han vist empitjorades les seves condicions laborals, ha explicat.

COMPARACIÓ ENTRE CIUTATS

L'anàlisi --que parteix de la Mostra Contínua de Vides Laborals de la Seguretat Social, l'Agència Tributària i el Padró-- fa una comparativa entre grans ciutats espanyoles, i conclou que Madrid i Barcelona són les dues amb sous més alts --amb una mitjana d'uns 30.000 euros a l'any--.

La capital espanyola és la més desigual a causa que existeixen sous molt elevats respecte a la resta, mentre que Zaragoza és la menys desigual en termes salarials, atès que els sous més baixos són més elevats, segons l'estudi.

SALARI MÍNIM DE 1.000 EUROS

Canal ha criticat que parteix de la situació de desigualtat és "fruit d'una reforma laboral" que ha augmentat la temporalitat i ha empitjorat les condicions de negociació, i ha recordat que l'Ajuntament treballa per avançar cap a un sou mínim de 1.000 euros nets.

Ha defensat que l'Ajuntament ja impulsa aquest salari mínim mitjançant la contractació municipal i que aborda l'assumpte amb agents socials, ja que cobrar menys de 1.000 euros no només perjudica el treballador, sinó que és negatiu "per a l'economia en general".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés