Publicat 10/03/2015 13:00

10 mites falsos sobre l'alimentació

Alimentos que mantienen en forma a nuestro cerebro
Foto: COLPRENSA

MADRID, 10 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Mantenir hàbits de vida saludables és molt important per estar sans i forts, i també es relaciona amb la felicitat. Tot i això, entorn dels aliments existeixen multitud de mites falsos que hem de desterrar per sempre. Molta gent creu que certs aliments engreixen i els eliminen de la seva alimentació, quan això pot ser un gran error. T'expliquem alguns d'ells.

   El millor és consultar amb especialistes en nutrició per fer qualsevol tipus de dieta i estar segur de seguir una bona alimentació, i també per fer consultes sobre certs aliments, doncs ells no només ens les respondran, sinó que ens podran donar indicacions fidedignes sobre com cuidar-nos. A continuació et deixem una relació amb alguns mites falsos explicats per la Confederació de Consumidors i Usuaris.

Mites falsos sobre l'alimentació

   -El pa engreixa: el pa és ric en hidrats de carboni, el nutrient que necessitem en més proporció en el nostre dia a dia perquè és bàsic en la dieta mediterrània. Així, el que acostuma a engreixar del pa no és ell mateix, sinó el que l'acompanya: melmelades, mantegues, embotits, etcètera. Per tant, l'important és no menjar més del que gastem i acompanyar la dieta amb exercici físic.

   -La fruita de postres engreixa: la fruita aporta les mateixes calories abans o després dels àpats, per la qual cosa l'ordre en el qual s'ingereix no influeix en l'aportació energètica. Ara bé, sí és cert que prendre-la abans dels àpats té un efecte saciant: ens treu la gana i, per tant, després mengem menys.

   -Beure aigua durant els àpats engreixa: l'aigua és un aliment anomenat "acalòric", és a dir, els seus nutrients no proporcionen energia. Això vol dir que no engreixa ni abans, ni després, ni durant els àpats, i que tampoc té el poder de cremar calories ni de fer-nos aprimar. De fet, si es pren aigua mentre es menja el que té és un efecte saciant: per això es recomana prendre aigua mentre es dina a les dietes d'aprimament.

   -Barrejar hidrats de carboni i proteïnes engreixa: les dietes que consisteixen a no barrejar en el mateix àpat aliments rics en hidrats de carboni (cereals, pasta, patates, pa) amb proteïnes (carn, peix, ous) asseguren que barrejar els dos nutrients engreixa. Tot i això, aquestes dietes no tenen cap fonament científic: tots els aliments són una barreja de nutrients . No facis cas d'aquesta classe de consells i tingues clar que no hi ha absolutament res dolent (i, de fet, és aconsellable) a barrejar hidrats de carboni i aliments amb proteïnes.

   -Els aliments light aprimen: els productes light són aquells als quals s'han tret una part dels seus components calòrics, però recorda que continuen tenint calories. Llegeix bé l'etiquetatge del producte i compara'l amb el que no és light per comprovar el contingut de calories de tots dos i elegir el que més s'ajusti a les teves necessitats.

   -Els productes integrals aprimen: les farines i cereals integrals tenen gairebé les mateixes calories que els productes refinats. La diferència és que tenen més quantitat de fibra i de minerals. La fibra comporta un efecte saciant i, per aquesta raó, s'evita menjar més quantitat d'altres aliments, per la qual cosa els experts recomanen prendre aquesta classe d'aliments durant el nostre dia a dia.

   -Els conservants de llaunes i pots són cancerígens: sense els conservants, la cadena alimentària no seria tan segura com ho és actualment. Tingues això en ment i treu-te les pors: quan un conservant va precedit de la lletra E no vol dir que sigui perjudicial, sinó just el contrari, aquesta lletra indica que s'ha autoritzat el seu ús perquè no presenta riscos per a la salut.

   -Saltar-se un àpat aprima: saltar-se menjars és un mal hàbit. Els nutricionistes aconsellen fer cinc àpats al dia (esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar). Això ajuda a no arribar amb excessiva gana i ansietat al següent àpat, el que ens ajuda a controlar la ingesta de grans quantitats de menjar i, així, evitem l'augment de pes.

   -Els aliments amb greixos vegetals són més sans: molts productes indiquen a les seves etiquetes que contenen "greixos vegetals" i poden fer pensar que això és beneficiós per a la salut, però no és del tot cert. En molts casos, aquests greixos vegetals són olis de coco i de palma, que són perjudicials per a la salut cardiovascular ja que tenen la capacitat d'augmentar les concentracions de colesterol en sang.

   Per la seva banda, són els greixos insaturats els que sí ajuden a reduir les concentracions de colesterol en sang. Aquestes són les que vénen d'aliments d'origen vegetal: oli d'oliva i de llavors (gira-sol, blat de moro i soja, per exemple), fruita seca i, com a excepció, els peixos blaus. Tot i això, aquests olis no se solen usar gaire en l'elaboració de productes d'alimentació perquè són més cars.

   -Les fruites àcides aprimen: cap aliment té la funció d'aprimar. Per cremar el greix és important ingerir menys calories de les quals el cos necessita i augmentar la pràctica d'exercici, això és tot. No oblidis prendre tres peces de fruita al dia i que una d'elles sigui un cítric, però no per aprimar, sinó per la seva important aportació vitamínica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés