Publicat 12/02/2022 12:47

Nicola Lagioia aborda la "complexitat" humana en una novella sobre l'assassinat d'un jove a Roma

L'escriptor itali Nicola Lagioia
EUROPA PRESS

'La ciudad de los vivos' reflexiona sobre les conseqüncies del narcisisme i la solitud

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor itali Nicola Lagioia reflexiona sobre "la complexitat" de la naturalesa humana en la novella de no ficció 'La ciudad de los vivos' (Literatura Random House), on reconstrueix el cas real de l'assassinat d'un jove a mans d'uns altres dos a Roma al mar del 2016.

En una entrevista d'Europa Press, ha explicat que la novella parla de l'assassinat de Lucca Varani, de 23 anys, que va ser trobat mort en un pis de la capital italiana després d'haver estat torturat per Marco Prato i Manuel Foffo després d'una nit de festa, un cas que va causar una gran revolada en la premsa i la televisió.

Ha defensat que la seva intenció era "esclarir la realitat" i endinsar-se en la ment i en les contradiccions dels dos responsables, als qui ha definit com dos narcisistes patolgics que en realitat se sentien sols i reprimits per portar vides secretes.

Per a l'autor, el narcisisme i la solitud són "malalties socials molt esteses en la societat" contempornia, que en el cas de Prato i Foffo els va portar a bolcar sense compassió les seves frustracions contra algú més feble i indefens.

Lluny de jutjar els fets, amb aquesta crnica ha volgut comprendre la condició humana i fins a quin punt la sort i la mala fortuna determinen el destí de les persones, i ha defensat que als dos autors "no se'ls treu humanitat perqu mantenen la complexitat" prpia dels éssers humans.

QUATRE ANYS D'INVESTIGACIÓ

Lagioia ha dedicat quatre anys d'investigació a la novella, "amb milers de pgines de les arques judicials" i d'escoltes telefniques, entrevistes amb els implicats i cerca de testimoniatges, un procés que recorda emocionant i commovedor.

Ha explicat que va mantenir correspondncia per carta durant dos anys amb Prato des de la presó, "un personatge que perfectament podria estar tret d'una histria de Pasolini", i que segons ell encarna a la perfecció aquestes contradiccions humanes.

Segons Lagioiga, aquesta ambivalncia també es reflecteix en diverses de les seves cartes, perqu en algunes "reconeixia la seva culpabilitat" i en unes altres reivindicava la seva innocncia i recordava que havia actuat sota els efectes de l'alcohol i les drogues.

Lagioia (Bari, 1973) és autor de quatre novelles més, 'Tre sistemi per sbarazzarsi di Tolstoi' (2001), 'Occidenti per principianti' (2004), 'Riportando tutto a casa' (2009) i 'La ferocia' (2014), obra per la qual va obtenir el Premi Strega, la mxima distinció literria a Itlia, i els seus llibres han estat traduts a quinze idiomes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés