Actualizado 12/04/2024 11:43

Andorra demanarà un mínim de català a tots els nous residents en un termini de 5 anys

Archivo - Un centre d'aprenentatge de català a Andorra
SFGA / CESTEVE - Archivo

Acord de gairebé tots els grups parlamentaris per a la nova llei.

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA) 12 (EUROPA PRESS)

Tothom qui vulgui obtenir un permís de residència a Andorra haurà d'acreditar un nivell mínim de català a partir del 2029.

Així ho han consensuat la majoria de grups parlamentaris durant el treball en comissió per tancar el text del projecte de llei de la llengua pròpia i oficial, segons han informat en un comunicat conjunt Demòcrates, Concòrdia, Partit Socialdemòcrata i Ciutadans Compromesos.

A través de les esmenes i també via transaccions, que han estat prop d'unes cinquanta, s'han teixit consensos per integrar "el màxim d'aportacions" de totes les forces parlamentàries.

L'objectiu, segons la nota de premsa, ha estat mantenir l'esperit inicial de la llei, que és "preservar la llengua pròpia d'Andorra" i garantir el dret dels ciutadans a ser atesos en català.

REQUISITS

Concretament, s'ha acordat l'obligació de cursar una formació de català de 30 hores per obtenir la renovació del permís de residència i treball, a excepció que es pugui demostrar "un nivell adequat de la llengua".

A partir d'aquí i en el cas de la primera renovació, s'haurà d'acreditar el nivell A1 de català, mentre que per a la segona renovació el requisit serà el nivell A2, una mesura que entrarà en vigor a partir del 26 d'abril del 2026, "sempre que s'aprovi la llei".

En aquest sentit, els grups també han acordat "fer extensius aquests nivells de català" per a la resta de permisos d'immigració en un termini de cinc anys, fet que també afectarà els residents passius o els youtubers.

De la mateixa manera, s'han previst mecanismes de reforç en tots els àmbits d'aplicació per "reafirmar l'esperit" de la llei, s'ha concretat la composició d'alguns òrgans que contempla el text, com la Junta de Coordinació de la Llengua o el Consell Nacional i s'ha definit un règim sancionador més precís.

Els grups parlamentaris que han tancat el text destaquen que el projecte de llei compleix "la seva missió integradora", associa el progressiu aprenentatge de la llengua per part dels nouvinguts i la seva acreditació en els permisos d'immigració.

Finalment, es feliciten pel clima assolit durant el treball en comissió que afirmen que ha permès convertir les respectives esmenes en "millores objectives" en favor del patrimoni lingüístic d'Andorra.

Contador



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés