Actualitzat 18/09/2017 12:24

El Vall d'Hebron impulsa una unitat per al seguiment personalitzat de casos de trombosis

Prova funcional en la nova unitat del Vall d'Hebron de trombosi
HOSPITAL VALL D'HEBRON

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona farà un seguiment personalitzat de pacients amb malaltia tromboembòlica venosa en una nova unitat multidisciplinària que evitarà la reiteració de visites i proves diagnòstiques innecessàries i agilitarà i ordenarà el tractament.

Com a novetat, els pacients podran veure en una única visita a tots els especialistes que participen en el seguiment a curt i llarg termini del seu cas, ja des de la primera visita a urgències o des del seu diagnòstic, gràcies a la col·laboració entre diverses àrees del centre, ha explicat en un comunicat aquest dilluns l'hospital.

L'hospital va engegar la unitat al maig, i en els primers mesos han passat per ella al voltant de 40 pacients, han explicat fonts del centre a Europa Press, que han afegit que es tracta de l'arrencada i amb agost pel mig, per la qual cosa la xifra d'atesos serà superior.

Han impulsat la iniciativa el Servei d'Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular; la Unitat d'Hemostàsia del Servei d'Hematologia i el Servei de Medicina Interna, i aquesta cooperació permetrà un tractament més àgil i "amb més seguretat", segons el cap del servei d'Angiologia, Sergi Bellmunt.

En ser diagnosticat --sigui o no ingressat--, es programarà una primera visita amb els especialistes per iniciar el seguiment i decidir el tractament per als següents sis mesos, quan tornarà al centre per a una nova visita amb el cirurgià vascular i professionals d'hemostàsia o de Medicina Interna, i se li farà una ecografia de control.

Aquest procediment garanteix al pacient la continuïtat assistencial, segons la cap d'Hemostasia, Amparo Santamaría, que ha destacat la necessitat d'"individualitzar cada vegada més el tractament i la seva durada" davant l'aparició de noves medicacions, així com, en alguns casos, realitzar un diagnòstic etiològic amb un estudi genètic de trombofília d'alt risc.

PARTICIPACIÓ DEL PACIENT

En alguns casos, el pacient pot opinar tenint en compte tant el risc de sagnat --el pitjor efecte secundari del tractament-- com el de recaiguda.

La malaltia tromboembòlica venosa --trombosi--, pot afectar les extremitats inferiors o bé els pulmons (embòlia pulmonar), i es tracta d'una patologia amb una prevalença d'entre 1 i 2 casos per cada 1.000 persones, amb un risc que creix si el pacient pateix alguna altra patologia; al Vall d'Hebron es diagnostiquen 500 casos cada any.

Una de cada quatre morts al món és per trombosi, a més de ser la segona causa de mort en persones amb càncer, i mentre el 60% dels casos són d'origen genètic, la resta té un origen ambiental --com tractaments anticonceptius o hormonals i síndrome de la classe turista-- o relacionat amb altres malalties --com càncer, malalties inflamatòries i autoimmunes--.

La meitat de les vegades es desconeix l'origen exacte, i el risc d'un nou episodi en cas de no rebre un tractament adequat està entre el 15% i el 25% entre els següents cinc o deu anys, enfront del 8% de possibilitats si es fa un bon seguiment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés