Actualitzat 09/01/2017 13:26

Sindicats educatius demanen un "calendari de tornada de drets" i mantenen la mà estesa

X.Massó (Aspepc), M.Tejedor (CCOO), R.Font (Ustec) y L.Martí (UGT)
EUROPA PRESS

Esperen que la Generalitat "mogui fitxa" per atendre les reivindicacions

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

Els sindicats presents a la Taula Sectorial d'Ensenyament han exigit aquest dilluns un "calendari de tornada de drets" anteriors a la crisi econòmica per a desconvocar la vaga del 9 de febrer, i han assegurat que mantenen la mà estesa per negociar amb la Conselleria d'Ensenyament.

En roda de premsa, Ustec·Stes, CCOO, UGT i Aspepc·Sps han explicat que demanen la tornada a l'horari lectiu de les 18 hores a Secundària i 23 a Primària; substitucions des del primer dia i l'1 de setembre; reducció de dues hores lectives als més grans de 55 anys i cobrament del juliol dels substituts; retirada del pla pilot de nomenaments i de la definició de perfil; reducció de ràtios i cap tancament d'aules públiques, i una oferta que redueixi la taxa d'interinitat actual --que han xifrat en un 25%--.

El portaveu d'Ustec·Stes, Ramon Font, ha assegurat que implementar aquestes reivindicacions suposaria uns 145 milions d'euros, i ha assegurat que en el curs vinent ja s'haurien de visualitzar algunes de les reivindicacions.

"Al proper curs s'ha de veure una reducció d'horari lectiu", ha assegurat Font, per a qui si durant la negocación no hi ha una calendarització per tornar a la situació anterior a la crisi, es mantindrà convocada la vaga del 9 de febrer.

El secretari general d'Aspepc·Sps, Xavier Massó, ha criticat que la Conselleria es negui a abordar la negociació d'"uns drets que es van treure amb l'excusa de l'excepcionalitat" de la crisi econòmica, i ha qualificat de reivindicacions que fan els sindicats de de mínims.

Des de CCOO, la responsable d'Ensenyament Públic, Marta Tejedor, ha recordat que es destina a educació el 2,4% del PIB, quan el 2010 era el 3%, i ha lamentat que la Conselleria no negociï amb els sindicats, sinó amb els grups parlamentaris.

Tejedor ha sostingut que els sindicats convocants de la vaga del febrer mantenen la mà estesa per establir un calendari de negociació per recuperar condicions laborals, però ha dit que "a l'altra banda es necessita a algú" disposat a negociar.

CALENDARI DE MOBILITZACIONS

La secretària del sector d'Ensenyament d'UGT, Laia Martí, ha assegurat que Catalunya ha estat on més s'ha retallat a Espanya, i ha assenyalat que el docent se sent "maltractat" per l'administració.

Ha explicat que durant la setmana del 16 al 20 de gener, coincidint amb el debat d'esmenes al Parlament, tindrà lloc una Taula Sectorial en què esperen que la Generalitat "mogui fitxa" i abordi les reivindicacions dels sindicats.

El 26 de gener preveuen fer concentracions territorials i el 9 de febrer la vaga a les escoles i instituts públics, coincidint amb la data prevista per a la votació dels Pressupostos de la Generalitat i que podria variar depenent de quan es votin els comptes, ja que l'aturada la volen fer dins el tràmit pressupostari i no amb posterioritat.

Els sindicats han recordat que al juny el Parlament va aprovar una resolució que recollia les seves reivindicacions, i Font ha assegurat: "No volem dubtar que el que es vota en una resolució, en els Pressupostos votaran diferent".

Paral·lelament a aquest calendari de mobilitzacions, la CGT --que no és present a la Taula Sectorial-- ha convocat una vaga per al 18 de gener, coincidint amb el debat de les esmenes, i que tindrà una concentració davant el Parlament al migdia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés