Publicado 29/09/2016 13:54

L'art emergent aposta per la crítica social en la seva cita al Swab

Feria Swab
SWAB

Noves veus llatinoamericanes i del Magreb ressonen a la fira

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

La crítica social i els missatges reivindicatius són una constant dels artistes emergents actuals, com mostren gran part de les obres exposades en la IX Fira Internacional d'Art Contemporani de Barcelona - Swab, que es podrà visitar entre divendres i diumenge al pavelló italià de Fira de Barcelona a Montjuïc.

En declaracions a Europa Press, el director de la fira, Joaquín Díez-Cascón, ha destacat que l'art emergent està "implicat totalment" amb les qüestions polítiques i socials, com a conseqüència de la crisi, la globalització i el canvi de valors.

"Els artistes són persones amb les mateixes inquietuds que nosaltres, però que tenen la facilitat d'expressar-se a través de mitjans diferents", ha dit Díez-Cascón, que ha celebrat aquest mitjà pacífic d'expressió.

Aquesta qüestió es fa evident en la secció que dóna veu als artistes llatinoamericans i de la regió del Magreb --novetat d'aquesta edició--, així com dels espais 'In-Out' i Swab 'Seed'.

A l'espai llatinoamericà, la mexicana Amor Muñoz es vesteix amb un mono de treball per emular la producció industrial i també de l'art contemporani actual amb dibuixos de circuits tecnològics fets amb aquarel·les a ritme d'un metrònom durant vuit hores.

"Em converteixo en una autòmat i contraposo el clàssic amb el tecnològic", ha explicat Muñoz, mentre portava a terme una manufactura rítmica.

L'artista cubà Carlos Martiel utilitza el cos com si fos un llenç en blanc per criticar "abusos de poder", i protagonitza performances extremes d'impacte que generen empatia, com el procés de descosir d'un cos totes les estrelles de la Unió Europea (UE) per dipositar-les a terra.

A la fira hi ha artistes més explícits i altres que no ho són, i el cas del 'Focus Magreb' constitueix un punt de trobada per compartir projectes de diferents col·lectius del Marroc, Algèria i Tunísia.

El comissari Xavier de Luca ha remarcat que en aquest espai es poden veure iniciatives independents de la regió que són molt potents i destil·len molta energia i implicació, que són infravalorades malgrat la seva gran qualitat.

Des de fa tres anys Àfrica té un lloc a la fira, però aquest any estrena una nova secció, que invitarà a col·lectius com L18 (Marrrakech), Atelerie de l'Observatoire (Laasilat, Casablanca), Box24 (Argel), Trans-Cultural Dialogues (Algèria), BAC Art Center (Sabelet Ben Ammar, Tunísia) i North Africa Cultural MobilityMap i Jiser (Barcelona-Tunísia).

Un total de 73 galeries exhibiran l'obra de més de 300 artistes fins al diumenge, amb una trentena de galeries consolidades, tant de l'àmbit nacional com de l'internacional.

L'obra més cara de la fira --que aquest dijous celebra festa d'inauguració al Macba al costat del Barcelona Gallery Weekend-- és un llenç mural de Karl Marx de 35.000 euros procedent de l'artista mexicà Joaquín Segura, mentre que l'obra més econòmica és un pòster de Francesc Abad de 10 euros.

'IN/OUT'

Un altre dels programes nous de la fira és el projecte expositiu "arriscat" comissariat per Frederic Montornés i Imma Prieto que, amb el títol 'In/Out', mostrarà a una desena d'artistes de galeries barcelonines que no podran participar en l'edició coincidint amb el Barcelona Gallery Weekend.

La fira s'ha proposat augmentar el nombre de visitants respecte a l'any passat, que va arribar a 18.000 participants, si bé espera que les visites mostrin més interès i contacte amb les galeries, de les quals el 2015 hi havia 65 i el 2014 un total de 59.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés