Actualitzat 27/02/2015 16:03

Catalunya autoritza 4 nous graus de tres anys per al 2016 però estudiarà els actuals en comissions

El secretario de Universidades de la Generalitat, Antoni Castellà
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha autoritzat aquest divendres la creació de quatre nous graus de tres anys per al 2016 "molt orientats a la internacionalització", si bé estudiarà en comissions amb les universitats, els estudiants i el Govern quines de les titulacions actuals han de passar de quatre a tres els anys vinents en funció de l'àmbit de coneixement.

   En declaracions als mitjans, el secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha assegurat que "no hi ha un canvi a Catalunya de quatre a tres rígidament", sinó que el model a estudiar és la possibilitat de si alguns dels 450 graus actuals poden passar a tres cursos i alguns màsters d'un a dos, és a dir, anar del model 4+1 al 3+2.

   Els títols de nova creació que duraran tres anys seran 'Producció Digital', que s'impartirà a la Universitat de Barcelona (UB); 'Bioinformàtica', a la Pompeu Fabra (UPF), UB i Politècnica de Catalunya (UPC); 'Global Studies', a la UPF, i 'Disseny en art digital', a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

   El CIC ha aprovat la constitució de tres comissions tripartides --formades per dos membres de cada universitat, dos més del Govern i dos més del Consell d'Estudiants de les Universitats Catalans (Ceucat)-- que podrien tenir les conclusions finals el 2016, el que permetria impartir graus de tres anys el 2017, tot i que no hi ha un calendari prefixat.

   Aquestes comissions, que estaran presidides pel secretari general del CIC, Claudi Alsina, es constituiran durant la primera quinzena de març, quan faran la primera reunió, i tindran autonomia plena per decidir el seu calendari i el procés d'anàlisis amb l'objectiu de "preservar la qualitat acadèmica i l'equitat econòmica".

LES TRES COMISSIONS

   Es tracta de la comissió de 'Garantia i qualitat acadèmica', que ha d'analitzar per àrees de coneixement si algun àmbit en el qual té sentit escurçar el grau, i la de 'Garantia del finançament de les universitats', que assegurarà que qualsevol canvi no impacti en el finançament de les universitats.

   La tercera comissió, la de 'Garantia de l'accés dels estudiants. Preus i beques', ha de garantir que qualsevol canvi "no tingui un impacte negatiu sobre els estudiants", i analitzarà mecanismes com la negociació del decret de preus amb l'Estat, les bonificacions de màsters autoritzades pel Consell Social i l'ampliació de les beques Equitat als màsters.

   "Aquesta és la decisió de consens de tot el sistema català, que ens marca una diferència respecte a la resta de l'Estat, que permet que no hi hagi improvisacions", ha afirmat Castellà, qui ha recalcat que no hi haurà decisions unilaterals i que el sistema serà flexible.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés