Actualitzat 29/03/2017 15:06

Puigdemont confia a aconseguir suport al Pressupost més enllà de la CUP i evitar que Montoro es quedi amb mil milions

MADRID, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, s'ha mostrat convençut aquest dilluns que podrà aprovar els Pressupostos per al 2017 amb el suport de la CUP, però ha apel·lat també, tot i que sense citar-los expressament, a SíQueEsPot, perquè avalin els comptes públics i contribueixi a evitar que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, "es quedi amb més del meu milions" d'euros "a la butxaca" i aquests es puguin invertir en polítiques socials a la seva comunitat.

Així ho ha assenyalat Puigdemont a l'esmorzar d'Europa Press que ha protagonitzat a Madrid en què ha donat per fet que els seus socis de la CUP són perfectament conscients d'"on van errar" durant la negociació dels anteriors Pressupostos i que, per tant, no es tornarà a "encallar" en aquest tema: "Sóc optimista, sí, però cal trreballar-ho", ha admès.

En aquest sentit, Puigdemont ha deixat clar que no està demanant "un xec en blanc", però ha apel·lat als qui "diuen tenir un interès prioritari en els problemes de la gent" per poder "impedir que més de mil milions d'euros es quedin en les butxaques de Montoro" i puguin destinar-se a finançar polítiques socials d'emergència.

LA GRAN FORTUNA ÉS L'ESTAT

Respecte a les peticions de la CUP d'apujar els impostos a les rendes més altes, el mandatari català ha assenyalat que les "grans fortunes no estan en el tram de l'IRPF" i que caldria buscar quina fórmula que "es correspongui amb la realitat" s'utilitza per a això.

En aquest punt, ha explicat que "hi ha marge" per millorar la lluita contra el frau fiscal i que si ha de desaparèixer l'impost de patrimoni caldrà buscar una figura impositiva que ho compensi.

Tot i això, ha posat èmfasi que "la gran fortuna que hi ha avui a Catalunya és l'Estat espanyol" i que el problema no està en "la pressió fiscal a Catalunya" que, segons la seva opinió, és molt alta i no ha d'incrementar-se a les classes mitjanes perquè, a més, no tindria importants efectes en la recaptació.

"En canvi --ha puntualitzat-- amb la part de la nostra contribució a l'Estat que no torna podríem finançar cada any els pressupostos d'Educació, Salut i Serveis Socials. Aquí és on tenim el problema i on estem treballant per resoldre-ho".

Respecte a les eventuals conseqüències econòmiques d'una Catalunya independent, Puigdemont ha subratllat que les empreses no només no s'estan anant de la seva comunitat, sinó que estan "fent el contrari" i que hi ha empresaris que li confessen que no els importa el procés independentista perquè el seu únic interès és "fer negoci".

Segons les seves tesis, qui vol invertir no marxarà a un territori "deprimit", sinó a un "dinàmic" i ben connectat com és Catalunya.

En qualsevol cas, després de defensar la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament, president català ha admès que "tota transició té costos", però ha remarcat que aquests seran "perfectament assumibles" perquè el procés "val la pena" perquè sigui Catalunya la que pugui decidir, per exemple, sobre el Corredor Mediterrani.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés