Publicat 10/05/2016 15:26

Ercros inverteix 54 milions per adaptar-se al cessament de producció de clor amb mercuri

El presidente de Ercros, Antoni Zabalza
EUROPA PRESS

Reduirà la capacitat de producció de clor més de la meitat i preveu facturar un 5% menys però augmentar l'Ebitda un 12%

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El grup químic Ercros preveu invertir 53,7 milions d'euros entre aquest any i el 2020 per adaptar-se a la normativa europea que obliga a deixar de produir clor mitjançant la tecnologia de mercuri a partir de desembre del 2017, així com el tancament el 2018 de la planta de Covestro a Vila-seca, que és el seu principal client de clor.

Això suposarà el tancament de les plantes que fabriquen aquest material a Flix i Vila-seca (Tarragona) el 2017 i l'acomiadament d'uns 135 treballadors (75 a Flix i 60 a Vila-seca), segons ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de la companyia, Antoni Zabalza.

L'anomenat Pla d'Adaptació al Canvi Tecnològic --Pla Act-- preveu inversions per augmentar la capacitat productiva de les plantes que fabriquen clor amb una altra tecnologia --a través de membranes--: una altra part de la factoria de Vila-seca i la ubicada a Sabiñánigo (Osca).

Tot i això, la producció d'aquest material es reduirà un 56%, i passarà de les 298.000 tones actuals a 130.000, de les quals el 100% es produirà amb tecnologia de membranes, mentre que ara suposa el 29% (85.000 tones) i la resta (213.000 tones) es fa mitjançant mercuri.

Zabalza ha afirmat que "la nova Ercros serà una mica més petita", ja que facturarà prop d'un 5% menys --passarà dels 630 milions actuals a uns 600--, tot i que ha ressaltat que el benefici brut d'explotació (Ebitda) s'incrementarà cinc milions d'euros, dels 43 milions actuals a uns 48 milions el 2020.

Ha explicat que l'opció de reconvertir tota la capacitat productiva per poder produir clor amb la tecnologia de membranes suposava una inversió de 180 milions d'euros, una xifra "clarament excessiva respecte al rendiment obtenidor" i a la nova demanda de clor després del tancament de Covestro.

Per aquest motiu, s'ha decidit ampliar part de les instal·lacions que fabriquen aquest material amb l'altra tecnologia, fet que comportarà també un estalvi en el consum d'electricitat, i alhora es pretén diversificar el negoci i potenciar les altres àrees d'activitat, com farmàcia i química intermèdia.

Actualment, el 62% del negoci d'Ercros l'aporten les divisions de química bàsica (41%) i plàstics (21%), que són les que estan associades al clor, mentre que un 30% correspon a química intermèdia i el 8% restant a farmàcia; Zabalza ha afirmat que la intenció a mitjà termini és invertir aquests percentatges i que el negoci vinculat al clor redueixi el pes fins prop del 40%.

INVERSIONS

En concret, el Pla Act inclou unes inversions de 36,7 milions entre el 2016 i el 2017: 20 milions aniran a ampliar la planta de Vila-seca I; 3,8 milions a substituir un reactor de la planta de PVC de Vila-seca II; 11,8 milions a ampliar la planta de Sabiñánigo, i 1,1 milions a ampliar la d'Aranjuez (Madrid).

En el període entre el 2018 i el 2020 s'invertiran 17 milions d'euros: 14 milions es destinaran a ampliar la capacitat de la planta d'ATCC --una matèria primera per fabricar les pastilles de tractament d'aigües de piscines-- de Sabiñánigo, i tres milions aniran a ampliar la capacitat de les plantes de Tortosa (Tarragona) i Cerdanyola (Barcelona), que fabriquen pentaeritritol i pólvores de model.

Ercros preveu finançar aquestes inversions sobretot mitjançant recursos generats per la mateixa empresa (78%) i, en un grau més baix, a través de finançament extern (22%); després que se li hagi preguntat per si la companyia repartirà dividends, ha afirmat que no s'ho plantejarà com a mínim fins al 2018, ja que la prioritat és poder emprendre aquestes inversions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés