Publicat 15/01/2016 16:37

C's sobre el préstec de senadors per part del PSOE: "Si no és frau de llei, s'acosta bastant"

El secretario general del Grupo Parlamentario Ciudadanos en el Congreso
EUROPA PRESS

Distingeix la cessió del PSOE a DL i ERC al Senat de la situació al Congrés

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

El secretari general del futur grup de C's al Congrés, Miguel Gutiérrez, ha criticat aquest divendres el fet que un partit presti diputats o senadors a un altre per facilitar la conformació d'un grup parlamentari, com ha fet el PSOE amb ERC i amb DL al senat, afirmant que "si no és un frau de llei, s'acosta bastant".

"La cessió d'un diputat per constituir un grup i que després torni al seu grup, no sé si dir-li frau de llei, però si no ho és, s'acosta bastant", ha dit Gutiérrez en roda de premsa al Congrés.

A més, quan se li ha preguntat si considera que la decisió del PSOE al senat és una cessió als independentistes catalans, ha contestat afirmativament. En aquest punt, ha recordat que ERC ha anunciat la seva intenció de treballar per l'autodeterminació de Catalunya per lamentar que el partit de Pedro Sánchez concedeixi a ERC "un espai de treball suficient".

"No entenem molt bé aquestes coses", ha afegit Gutiérrez, que ha acusat els socialistes de "creuar línies vermelles" traçades pel seu Comitè Federal sobre "no fer renúncies expresses amb determinats partits", el que, segons la seva opinió, no concorda amb algunes idees expressades pel nou president del Congrés, el socialista Patxi López.

En tot cas, el parlamentari de la formació taronja ha aclarit que el que s'ha fet al senat és diferent a la situació al Congrés, on el PP i el PSOE han garantit tant a DL com a ERC que facilitaran que puguin constituir-se com grups parlamentaris propis malgrat que no reuneixen tots els requisits que imposa el Reglament.

Segons la seva opinió, el que es faria a la cambra baixa és "una interpretació del Reglament", i a més ha recordat que no seria la primera vegada que es permet alguna cosa així. Així, ha apuntat que aquests dos partits catalans podrien aconseguir la seva pretensió perquè, si bé no han obtingut el 15% dels vots a la província de Barcelona, sí han aconseguit aquest percentatge en la comunitat autònoma.

ACLARIR LES REGLES PER FORMAR GRUP PARLAMENTARI

Precisament, C's ha explicat aquest dijous la reforma que vol impulsar en el Reglament del Congrés, i un dels punts que inclou fa referència a la formació de grups parlamentaris. Segons ha dit, actualment "tot queda a la interpretació de la Taula" i el que vol C's és establir clarament quines són les condicions per poder formar un grup" i així evitar "fraus de llei".

En aquest context, ha admès que una possibilitat és prohibir cessions com la del PSOE al Senat, però ha afegit que la cosa més important és deixar clares les regles, advocant a més per consensuar-les. "No volem imposar", ha assegurat.

Durant la roda de premsa, el diputat ha enumerat les modificacions que el partit d'Albert Rivera vol introduir en el Reglament de la Cambra Baixa amb l'objectiu de "millorar la funció política i el control al Govern espanyol per part dels partits i els ciutadans, dinamitzar la funció legislativa i fomentar la participació ciutadana".

Ha afirmat que en C's encara estan estudiant les propostes, més de 50, i que estan pendents d'una anàlisi jurídica i tècnica de les mateixes. Segons ha indicat, altres partits com el PP i el PSOE els han traslladat la seva intenció de modificar el Reglament amb mesures similars a les de C's.

MÉS TRANSPARÈNCIA I MÉS CONTROL AL GOVERN ESPANYOL

Per exemple, volen que es publiquin en el web del Congrés els acords i decisions de la Mesa i fer més senzilla i eficaç la tramitació de les interpel·lacions al president del Govern espanyol, impedint bloquejos, igual que en les compareixences de ministres.

Pel que fa a les comissions d'investigació, aposten per fer-les "realment efectives", impedir majories de bloqueig i que els interpel·lats estiguin obligats a contestar i a fer-ho veraçment. I en el cas que no ho facin, que es pugui demanar una investigació al Ministeri Fiscal.

Alhora, demanen un debat anual sobre el compliment de les iniciatives parlamentàries aprovades per evitar que el Govern no les executi i "caiguin en sac foradat". També volen que en el web de la Cambra quedi constància de quants dies han passat des que es va presentar una pregunta al Govern espanyol fins que aquest la contesta o no.

Sobre les iniciatives legislatives populars, Gutiérrez ha recordat que Ciutadans proposa reduir el nombre de firmes necessàries per a la seva tramitació, així com garantir un debat, fer que comenci en un termini "raonable" i permetre que un ponent present la iniciativa al Congrés.

DEDICACIÓ EXCLUSIVA DELS PARLAMENTARIS

Pel que fa a la dedicació exclusiva dels parlamentaris, Gutiérrez ha dit que estan a favor que es compleixi en tots els casos, independentment de l'"origen laboral" de cadascun. Això sí, es refereixen a impedir que, en paral·lel al treball al Congrés, es desenvolupi una activitat professional "permanent".

A més, la formació taronja vol que només el president del Congrés pugui usar un cotxe oficial i que a cap diputat se li pagui la connexió d'ADSL en el seu domicili. Respecte a les dietes d'allotjament, pretenen que s'eliminin per a aquells diputats que resideixin de manera habitual a Madrid, tot i que obtinguessin el seu escó per una altra província.

Alhora, plantegen que els viatges i les despeses dels diputats es publiquin a Internet perquè els ciutadans puguin veure si aquests viatges tenen "un sentit institucional" que justifiqui l'ús de diners públics.

Una altra informació que volen veure publicada és la relativa als 'lobbies': un registre d'aquests grups de pressió i les reunions que mantinguin amb els diputats, així com l'objectiu de les mateixes i els seus resultats.

CONTROLAR QUE ELS DIPUTATS TREBALLEN

Ciutadans proposa alhora fer "un mesurament objectiva del treball i el rendiment dels diputats". Segons Gutiérrez, no busquen "controlar la seva assistència" al Congrés, sinó assegurar-se que "no vénen sol a escalfar una cadira" i que participen en iniciatives, reunions i interpel·lacions. Si ho considerés convenient, el Grup Parlamentari de C's imposaria sancions als seus membres.

Finalment, advoquen perquè el Canal Parlamentari es pugui veure com un canal més de la TDT, si bé encara han de fer un estudi tècnic sobre la viabilitat d'aquesta proposta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés