Publicat 29/03/2016 14:35

El Congrés reclama el tancament de Castor

Proyecto Castor
COMPROMÍS

MADRID, 29 març (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Indústria del Congrés ha aprovat aquest dimarts una iniciativa pactada entre EnComúPodem, PSOE i C's per reclamar al Govern un calendari de tancament i desmantellament del projecte d'emmagatzematge de gas Castor i per estudiar la possibilitat d'exigir responsabilitats penals al seu promotor, l'empresa Escal UGS, participada per ACS.

La proposta, que partia d'un text presentat per la confluència catalana de Podem, ha estat finalment transaccionada amb socialistes i C's, i ha collit el suport d'ERC, DL, PNB i Compromís, davant del rebuig dels diputats del PP.

El portaveu d'Indústria d'EnComúPodem, Josep Vendrell, ha criticat l'"escàndol majúscul" d'aquest projecte "fracassat", que es va fomentar "més per l'interès del promotor que per l'interès general" i que ha acabat per convertir-se en un "'pelotazo' financer" que pot arribar a costar més de 4.000 milions d'euros als ciutadans.

HI HA HAGUT DOL

Per això, exigeix una "solució justa" que passi per portar a terme les "possibilitats legals existents" per recuperar les indemnitzacions pagades a Escal UGS perquè "va incórrer en dol", així com per establir les responsabilitats ambientals, administratives i econòmiques de l'empresa pels moviments sísmics, quantificant a més els danys materials i morals soferts pels ciutadans.

Alhora, es reclama un calendari de desmantellament de les instal·lacions de Castor una vegada es conegui l'informe tècnic encarregat al MIT sobre l'estat de les instal·lacions i noves mesures legislatives perquè casos d'aquest tipus no puguin repetir-se en el futur, donant "més protagonisme" a l'Oficina Nacional d'Avaluació de manera que pugui controlar ex davant de les licitacions i analitzar la sostenibilitat financera dels contractes de concessions d'obres i serveis públics.

En el text que finalment ha estat aprovat també s'ha inclòs la petició de promoure un Pacte d'Estat de l'Energia perquè aquesta política tingui estabilitat en el temps i que permeti facilitar el trànsit cap a un model basat en les renovables, l'eficiència i la gestió intel·ligent de la demanda.

"FER LES COSES BÉ"

Uns objectius que comparteix el PSOE, el diputat del qual Erick Campos ha recordat que la posició del seu grup és de "tancament i desmantellament de la infraestructura", i ha criticat que el PP coincideixi amb aquestes reclamacions a València i després voti en contra a Madrid.

Melissa Rodríguez, de C's, creu que abans de prendre qualsevol mesura sobre el desmantellament de Castor o sobre el recurs als tribunals cal tenir informes tècnics i jurídics, i ha de conèixer-se la documentació que ha portat al Govern central a pagar la indemnització a Escal UGS "sense transparència".

El portaveu d'Indústria d'ERC, Jordi Salvador, ha anat més enllà en avançar que sol·licitaran la creació d'una comissió d'investigació per aclarir les responsabilitats polítiques, econòmiques, mediambientals i fins i tot penals "si les hagués" respecte d'aquest "escàndol", ocorregut "tant en període socialista com popular", segons ha recordat.

El diputat Jordi Xuclá, de DL, ha posat èmfasi que aquest "escàndol" ha estat possible per una "decisió política" que va permetre que el contracte inclogués unes "clàusules abusives" en benefici de l'empresa.

Per Compromís, Marta Sorlí ha denunciat que "Castor ha estat una fàbrica de bitllets per a Florentino (Pérez) i per als bancs" i s'ha congratulat que "ara sí" existeixi la possibilitat de "fer bé les coses: desmantellar la planta, exigir responsabilitats a l'empresa i recuperar part d'aquests diners, que tanta falta fa".

ÉS CULPA DEL PSOE

Finalment, el portaveu d'Energia del PP, Gabriel Mariscal, ha criticat que aquesta proposta és "insuficient" perquè el que sol·licita ja està inclòs en un decret aprovat el 2014, tant en el que respecta a la no extinció de les responsabilitats d'Escal UGS en la pròxima dècada com en relació amb la hibernació i seguretat de les instal·lacions.

A més, ha recordat que ja s'han demanat informes al MIT i a Enagás sobre els fets i, durant la passada legislatura, s'han aprovat altres canvis legislatius per exigir declaració d'impacte ambiental sísmic per a aquest tipus de projectes en el futur. Respecte al pagament de la indemnització, el diputat ha recordat que el Govern central estava obligat a pagar i que va minimitzar el cost financer i va ampliar el termini d'amortització per reduir la xifra final.

Finalment, Mariscal ha recordat que el "perjudicial" decret que incloïa l'"al·lucinant" article que permetia a l'empresa recuperar el valor residual de la inversió fins i tot si abandonava el projecte en qualsevol moment porta la firma d'un "socialista" i que l'executiu del PP va tractar de revertir-ho però el Tribunal Suprem (TS) no ho va permetre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés