Actualizado 28/02/2017 12:37

Un 42% de les empreses espanyoles ja utilitza l'Internet de les Coses

Responsable de categoria i desenvolupament de negoci d'Aruba-HPE  Iberia, Pedro
ARUBA-HPE

El 36% de les companyies ha percebut una gran millora en eficiència empresarial amb l'adopció de l'IoT

BARCELONA, 28 Feb. (EUROPA PRESS) -

Un 42% de les empreses espanyoles ja utilitza l'Internet de les Coses (IoT), la qual cosa situa el país per sobre d'altres països europeus com el Regne Unit (27%), Itàlia (29%), Alemanya (23%), o França (35%) en adopció de l'IoT, segons l'estudi 'L'Internet de les Coses: avui i demà' publicat per Aruba, empresa de Hewlett Packard Enterprise.

En aquesta línia, l'informe assenyala també que les empreses que adopten l'IoT implementant-lo amb algun tipus d'estratègia és del 27%, només dos punts per sota de la mitjana global (29%) i també per sobre d'alguns països de l'entorn com el Regne Unit (10%) o França (25%).

En declaracions a Europa Press, el responsable de categoria i desenvolupament de negoci d'Aruba-HPE a Iberia, Pedro Martínez, ha remarcat que els resultats de l'estudi revelen que l'IoT a Espanya està tenint un "alt nivell d'acolliment", així com que aquest nivell d'adopció seguirà creixent al país i al món en els propers anys.

De fet, l'informe apunta que un 23% de les companyies espanyoles planegen adoptar l'IoT en el proper any, una tendència que segueix consolidant-se en països propers com el Regne Unit, (19%), França (25%), o Alemanya (24%).

Així mateix, assenyala que el 36% de les empreses espanyoles enquestades ha percebut una gran millora en l'eficiència empresarial amb l'adopció de l'IoT, davant el 43% que reconeix haver aconseguit només una petita millora. A més, un 28% reconeix haver aconseguit estalvis importants davant el 49% que refereix que han estat poc notoris i al 10% que no ha percebut cap canvi.

En matèria d'Innovació, el 48% de les empreses espanyoles afirmen haver collit un gran impacte en les seves organitzacions després del desplegament de tecnologies de l'IoT. Per contra, el 43% afirma haver experimentat un petit impacte en la seva capacitat d'innovació i només el 6% no n'ha percebut cap.

En aquest línia, un 31% dels directius espanyols veu un "gran increment" en la rendibilitat per l'adopció de l'IoT i un 44% creu que té un gran impacte en la seguretat. Per la qual cosa concerneix increments en l'eficiència, un 42% dels enquestats espanyols va declarar que va ser gran.

ASPECTES A MILLORAR.

Per contra, Martínez reconeix que els aspectes de millora se centren a crear valor de les dades que es poden extreure de l'IoT. Per exemple, el 98% de les organitzacions que han adoptat l'IoT afirma poder analitzar dades, però gairebé tots els enquestats (97%) creuen que hi ha desafiaments per crear valor a partir d'aquestes dades.

Gairebé quatre de cada deu (39%) no estan extraient i analitzant dades dins les xarxes corporatives i utilitzant aquests coneixements per millorar les decisions empresarials. A més, el 94% dels responsables de la presa de decisions de TI afirmen que enfronten barreres per crear nous valors de negoci a través de l'IoT, amb costos d'implementació (50%), manteniment (44%) i integració de sistemes heretats (43%).

No obstant això, Martínez afegeix que per sobre de tot això hi ha l'amenaça d'atac a través dels sistemes de l'IoT. Així, el 52% dels enquestats creu que l'atac extern és l'amenaça més gran per als seus sistemes de l'IoT i, "sorprenentment", el 84% ja ha experimentat una infracció relacionada amb l'IOT. Les més comunes van ser el programari maliciós (49%), el programari espia (38%) i l'error humà (38%).

D'altra banda, Martínez ha assegurat que les oportunitats empresarials de l'IoT "superen les expectatives", com reflecteix el fet que les empreses que han adoptat l'IoT reconeguin una tornada mitjana de la inversió en l'IoT del 34%. En concret, un 27% dels enquestats va assegurar que havien registrat més del 40% de ROI de l'IoT i un de cada deu va reportar més de 60% de tornada.

Així mateix, ha afegit que els cinc grans sectors que ja estan obtenint els màxims beneficis de l'IoT i que ho podran seguir fent en un futur són l'empresarial, el sector industrial, el sanitari, el sector minorista i l'Administració Pública.

INFORME GLOBAL

En termes globals, l'informe d'Aruba revela que l'IoT serà adoptat de manera massiva "molt ràpid", ja que el 85% de les empreses planegen implementar IoT per al 2019, impulsats per una necessitat d'innovació i eficiència empresarial.

"L'anàlisi confirma els clars beneficis empresarials de les inversions en IoT", assenyala l'estudi, que adverteix que la connexió de milers de coses a les xarxes de negocis existents ja ha provocat bretxes de seguretat per a la majoria de les organitzacions.

En l'enquesta hi han participat 3.100 responsables de Tecnologies de la Informació (TU) i de negocis de 20 països per esbrinar sobre l'estat actual de l'IoT i el seu impacte en diferents indústries. L'estudi mostra que mentre pràcticament tots els líders empresarials (98%) tenen una comprensió de l'IoT, molts no tenen clara la definició exacta de l'IoT i el que significa per al seu negoci.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés