Publicat 14/04/2016 15:06

Conca i Ateneu Barcelonès demanen a Govern i Parlament una llei de mecenatge en un manifest

Enric Crous, Enric Cassasses y Carles Duarte
EUROPA PRESS

Demanen com a mínim pressupost del 2% per a la cultura i estimular la col·laboració públic-privada

BARCELONA, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca) i l'Ateneu Barcelonès han fet públic aquest dijous un manifest per demanar al Govern i al Parlament una nova llei de mecenatge, un text que s'ha difós després d'un acte sobre el mecenatge en el qual també ha participat la Fundació Catalunya Cultura i el cap de la missió de Mecenatge del Ministeri de Cultura francès, Robert Fohr.

Entre les seves peticions, els signants demanen reconèixer la cultura com a eix essencial, dotar-la de recursos necessaris amb un mínim del 2% de pressupost, estimular la col·laboració entre sector privat i públic diversificant noves eines de finançament per a la cultura.

"El món de la cultura i la societat civil instem el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Parlament a impulsar durant aquesta legislatura la redacció d'una llei de mecenatge equiparable a la dels països avançats del nostre entorn", proclama el text.

Per als signants, aquesta llei ha de ser consensuada amb els sectors cultural i empresarial, acompanyada dels instruments necessaris per desenvolupar-la.

Les dues entitats han reivindicat el valor central de la cultura en la construcció d'un país, i han incidit que aquesta reafirma la pertinença a una col·lectivitat i "dóna eines per créixer i desenvolupar-se com poble".

"Cal que tots els estaments del nostre país -socials, econòmics, acadèmics i institucionals-- reconeguin la cultura com eina de vertebració social, espai d'intercanvi plural i instrument de creixement econòmic", proclama el manifest.

FÓRMULES MIXTES

Considera necessari convertir-la en un dels eixos estratègics de l'acció política, ja que veu la intervenció pública "primordial" per assegurar la pluralitat, la diversitat i la riquesa de la cultura, però avisen de la necessitat de desenvolupar fórmules mixtes que permetin una participació més alta ciutadana i el compromís del sector privat.

"Els agents socials, els empresaris i els creadors, com a mostra del nostre compromís amb la cultura, ens oferim a treballar conjuntament amb les institucions", assegura el manifest.

Durant l'acte previ a la difusió del manifest, el president de la Fundació Catalunya Cultura, Enric Crous, ha reivindicat que la cultura un element de riquesa de qualsevol país, mentre que el president del Conca, Carles Duarte, ha reclamat una "àmplia participació" en la cultura.

Per la seva banda, el president de l'Ateneu Barcelonès, Enric Cassasses, ha exemplificat la necessitat de donar suport a la cultura a l'actual debat lingüístic, a més d'assenyalar que el món viu un moment delicat en què corre el risc de caure en extremismes i populismes: "El foment cultural resulta més imprescindible que mai".

El secretari de Cultura de la Generalitat, Pau Villòria, ha destacat que el mecenatge a Catalunya va suposar l'any passat un import de vuit milions d'euros de patrocinadors privats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés