Actualizado 21/11/2018 18:26

Zuckerberg no contempla dimitir com a director de Facebook i critica la investigació de The New York Times

Mark Zuckerberg
PORTALTIC - Archivo

MADRID, 21 Nov. (EDIZIONES/Portaltic) -

El CEO de Facebook, Mark Zuckerberg, ha criticat en una entrevista la investigació de The New York Times en la qual es recollia que l'empresa va intentar ocultar la ingerència russa en les eleccions presidencials nord-americanes, així com la contractació d'una empresa per embrutar la imatge dels sectors crítics amb l'empresa, i ha assegurat que no pensa dimitir com a director executiu ni prescindir de la seva directora d'Operacions, Sheryl Sandberg.

La investigació publicada per The New York Times la setmana passada se centrava en com els alts càrrecs de Facebook, especialment Zuckerberg i la seva directora d'Operacions, es van centrar en el creixement de la plataforma i van ignorar els senyals d'advertiment de la ingerència russa en les eleccions nord-americanes a través de la plataforma, aspecte que després van ocultar al públic.

Fonts de la investigació també han indicat que els projectes personals van distreure Zuckerberg i Sandberg, i que aquests van passar decisions de seguretat i polítiques als subordinats.

La publicació del diari també al·ludia a la manera en què la companyia combatia els sectors crítics i la utilització per a això de l'empresa d'investigació Definers per millorar la reputació de la xarxa social i per desacreditar els manifestants i els grups crítics. Segons el reportatge, els activistes contraris a la companyia van ser vinculats amb el multimilionari jueu George Soros, que públicament havia criticat l'empresa.

Després de la publicació del reportatge, i en una entrevista a CNN Business, Zuckerberg ha declarat que no li "queda clar en absolut que el reportatge [de The New York Times] sigui correcte", i ha afegit que moltes de les coses que deia "no eren certes" sobre la base del que l'empresa havia vist, i que, malgrat això, "van decidir [el diari] imprimir-ho de totes maneres".

En l'entrevista, el CEO de Facebook ha comentat que encara que moltes de les crítiques sobre els problemes més grans són justes, "també hi ha un panorama més ampli" i que de vegades creu que "s'obté el sabor de part de la cobertura com si això fos tot el que hi ha".

Un portaveu de The New York Times va assegurar a CNN en un comunicat que la seva història era "precisa" i que la defensaven. Segons ha explicat, el reportatge és la feina d'un equip de periodistes que va recaptar les declaracions de més de 50 fonts, entre les quals es trobaven executius de Facebook, tan antics com actuals, i altres empleats; legisladors i funcionaris governamentals; membres de grups de pressió, i del personal del Congrés.

SUPORT DE ZUCKERBERG A LA CÚPULA DE FACEBOOK

Quan s'ha preguntat a Zuckerberg si pensa dimitir, ha respost que "aquest no és el pla" i a més ha recolzat la directora d'Operacions de la companyia, Sheryl Sandberg, en declarar que "estic molt orgullós de la feina que hem realitzat junts i espero que treballem junts durant les properes dècades"

Zuckerberg ha donat a entendre a CNN que no preveu canvis en la part alta de la direcció de Facebook. La cadena de televisió ha al·ludit a les crítiques que Sandberg ha rebut per la gestió de les últimes crisis de l'empresa. Per la seva banda, Zuckerberg ha afirmat que la directiva "està liderant molts dels esforços per a molts dels problemes més grans que tenim".

Un altre dels aspectes tractats en el reportatge de The New York Times és l'ús de Facebook com a instrument per expandir "propaganda política" o "continguts tòxics" com a discurs d'odi, la qual cosa l'empresa hauria ignorat. Aquest aspecte es refereix en la investigació a una publicació realitzada pel president dels Estats Units, Donald Trump, l'any 2015, en la qual atacava la immigració musulmana.

Quan la CNN va preguntar a Zuckerberg sobre aquesta publicació, que la xarxa social va decidir no eliminar, el líder de Facebook va defensar que creu que "és molt important que les persones tinguin l'oportunitat d'escoltar el que diuen els líders polítics", i que les polítiques de contingut de la companyia donen "deferència especial" als continguts d'interès periodístic.

A la suposada permissivitat de la plataforma davant la ingerència russa en les eleccions i la contractació de l'empresa de relacions públiques Definers per embrutar la imatge de companyies rivals, ressaltades per la investigació de The New York Times, CNN ha afegit l'escàndol de dades de Cambridge Analitica i la violació de seguretat que va afectar milions d'usuaris, com a crisis amb les quals Facebook ha hagut de lluitar.

Davant d'aquestes dificultats, el valor de les accions de Facebook també ha caigut un 40% des del juliol, segons ha recollit CNN, ja que els inversors es preocupen per la reacció a llarg termini i pels advertiments de disminuir la venda d'anuncis de la xarxa social en posar "la privadesa en primer lloc", com ha assenyalat el mitjà citat.

ELLIOT SCHRAGE ASSUMEIX LA RESPONSABILITAT DE DEFINERS

A la postura mostrada per Zuckerberg s'afegeix un document intern de Facebook redactat per l'antic reponsable de Relacions Públiques de la companyia, Elliot Schrage, obtingut pel mitjà Tech Crunch i en el qual Schrage s'autoinculpa de la contractació de l'empresa de relacions públiques Definers, suposadament emprada per embrutar la imatge dels competidors de la xarxa social i netejar-ne la pròpia.

En la nota, Schrage ha reconegut que la companyia va contractar Definers per "respondre acusacions injustes contra Facebook, i per distingir-nos positivament dels competidors". En relació a l'inversor multimilionari jueu George Soros, Schrage ha declarat que l'empresa va investigar el magnat després que aquest qualifiqués Facebook com a "amenaça per a la societat" en un discurs a Davos (Grècia) a l'inici de l'any.

Amb el sorgiment de la campanya 'Freedom for Facebook', la companyia va demanar a Definers que "ajudessin a comprendre quins grups" es trobaven darrere de la iniciativa, i Schrage ha afirmat que es va descobrir que Soros finançava varis dels grups de la mateixa. Després d'això, ha afegit que Definers "va preparar documents i els van distribuir a la premsa" per mostrar que això (Freedom for Facebook) no era simplement un moviment de base espontani".

Schrage, que va dimitir del seu lloc al juny després de l'escàndol de Cambridge Analítica, ha assumit la culpa de l'actuació de Definers i ha escrit en la nota que "la responsabilitat d'aquestes decisions recau en el lideratge de l'equip de Comunicacions. Aquest sóc jo" i ha ressaltat que "Mark (Zuckerberg) i Sheryl (Sandberg) van confiar en mi per manejar això sense controvèrsia".

Sheryl Sandberg ha realitzat un comentari a la nota de Schrage, també recollit per Tech Crunch, en el qual ha afegit que "superviso al nostre equip de comunicacions i em responsabilitzo del seu treball i les signatures de relacions públiques que treballen amb nosaltres".

Així mateix, Sandberg ha emfatitzat que "no va ser la intenció de ningú participar en una narrativa antisemita contra el senyor Soros o qualsevol altra persona", en al·lusió als problemes que van motivar l'acomiadament la setmana passada de Definers per presumptament calumniar al magnat jueu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés