Publicado 17/01/2020 18:14CET

La UE planteja prohibir el reconeixement facial en llocs públics per analitzar-ne els riscos

Reconeixement facial.
Reconeixement facial. - PIXABAY - Archivo

MADRID, 17 Ene. (Portaltic/EP) -

La Comissió Europea planteja la possibilitat de prohibir l'ús de la tecnologia de reconeixement facial en llocs públics durant cinc anys amb la finalitat d'avançar en el desenvolupament de solucions que mitiguin els riscos que suposa.

Aquesta possibilitat la recull l'esborrany del llibre blanc sobre intel·ligència artificial (IA), que ha recollit 'Politico' i Euractiv. L'objectiu és oferir una "perspectiva europea" que "promogui el desenvolupament de la intel·ligència artificial a tot Europa, mentre s'assegura que la tecnologia es desenvolupa i s'utilitza de manera que respecti els valors i principis europeus".

L'esborrany recull que "com qualsevol tecnologia nova, l'ús de la intel·ligència artificial comporta oportunitats i riscos". També estudia reptes en matèria de regulació, perquè els productes i serveis basats en IA "combinen la dependència de les dades amb una omnipresent connectivitat dins de nous ecosistemes tecnològics".

A més de reconèixer la necessitat d'invertir i promoure la investigació i la innovació en aquesta tecnologia, la Comissió Europea proposa també possibles obligacions i opcions de regulació. Entre d'altres coses, assenyala regulacions específiques per als sistemes de reconeixement facial, "independentment que l'utilitzin actors públics o privats".

Actualment, el Reglament general de protecció de dades estableix que els ciutadans han d'atorgar el seu consentiment explícit i cal informar-los dels procediments automatitzats de presa de decisions amb les seves dades.

L'esborrany amplia la regulació, amb la proposta d'establir un marc que inclogui una prohibició temporal de l'ús de la tecnologia de reconeixement facial en llocs públics. Es tractaria d'un període, de tres o cinc anys, en el qual "es podria identificar i desenvolupar una metodologia sòlida per avaluar els impactes d'aquesta tecnologia i possibles mesures de gestió de riscos".

La versió final d'aquest esborrany es presentarà al febrer, com la part d'una revisió més àmplia de la regulació de la tecnologia d'intel·ligència artificial.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés