Publicado 02/01/2020 17:26CET

Un sistema d'intel·ligència artificial de Google detecta millor el càncer de mama que els radiòlegs

Les dones grans es beneficien significativament quan se'ls examina amb una mamografia 3D.
Les dones grans es beneficien significativament quan se'ls examina amb una mamografia 3D. - RADIOLOGICAL SOCIETY OF NORTH AMERICA - Archivo

MADRID, 2 Ene. (EUROPA PRESS) -

Un sistema d'intel·ligència artificial desenvolupat per Google, en col·laboració amb experts del DeepMind, Cancer Research UK Imperial Center, Northwestern University i Royal Surrey County Hospital, és capaç de detectar millor el càncer de mama que els radiòlegs.

La mamografia és el mètode que se sol fer servir per detectar el càncer de mama, si bé el diagnòstic d'aquest tumor encara és un "desafiament" per als professionals atès que és "difícil" llegir aquestes imatges de rajos X i, sovint, es produeixen falsos positius i negatius.

Aquests problemes fan, tal com han recordat els autors principals del treball, Shravya Shetty i Daniel Tse, que hi hagi retards en el diagnòstic i tractament del càncer de mama i que els pacients se sotmetin a un "estrès innecessari" i els radiòlegs a una "càrrega més gran" de feina.

Davant d'aquest escenari, els experts de Google han desenvolupat un nou model d'intel·ligència artificial que ha evidenciat que detecta amb més precisió el càncer de mama i, a més, dona menys falsos positius i negatius que els radiòlegs.

En concret, per avaluar-ne l'eficàcia, els experts, la feina dels quals ha estat publicada a la revista 'Nature', van analitzar dades de mamografies de més de 76.000 dones del Regne Unit i més de 15.000 dones dels Estats Units, amb la finalitat de comprovar si el sistema podia aprendre a detectar signes de càncer de mama als escàneres.

Posteriorment, va avaluar més de 25.000 dones del Regne Unit i 3.000 dels Estats Units, fet que va permetre als investigadors comprovar que en aquestes anàlisis s'havien reduït un 5,7 per cent els falsos positius entre les dones nord-americanes i un 1,2 per cent entre les angleses. A més, els experts van observar una disminució del 9,4 per cent dels falsos negatius als Estats Units i del 2,7 per cent al Regne Unit.

En aquest punt, els investigadors han informat que el model d'intel·ligència artificial necessita menys informació per identificar el càncer de mama que els radiòlegs, que es basen en les històries clíniques dels pacients i en els resultats obtinguts en mamografies anteriors.

"Tot i treballar només amb les imatges de rajos X més recents, el nostre model ha superat els radiòlegs en la identificació precisa del càncer de mama", han remarcat els experts de Google, després d'informar que hi ha alguns senyals "prometedors" que el model podria augmentar la precisió i eficiència dels programes de detecció del càncer de mama, així com reduir els temps d'espera i l'estrès per als pacients.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés