Actualizado 13/11/2018 16:45 CET

Pisarello aposta per la sobirania de les ciutats per regular les plataformes digitals

Gerardo Pissarello
EUROPA PRESS

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 13 Nov. (EUROPA PRESS) -

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha reivindicat la sobirania de les ciutats per establir la regulació davant de plataformes com Uber i Airbnb, en la presentació de la Declaració de les Ciutats Col·laboratives celebrada aquest dimarts, en el marc de la cimera Sharing Cities Summit.

La declaració, en la qual han treballat més de 40 ciutats com Nova York, París o Amsterdam, consisteix en un decàleg en què es diferencien els diferents tipus de plataformes en funció de si són col·laboratives o no, i fixa principis per afrontar els reptes i oportunitats de l'economia digital

Pisarello ha destacat que en els principis es recull que les ciutats han de ser les que tinguin sobirania per establir les regles mentre no hi hagi unes normes generals reconegudes a un nivell superior, i la tinent d'alcalde de Milà, Cristina Tajani, ha insistit en el paper clau de les ciutats que "juntes fan més que els estats".

Ha assegurat Barcelona aposta per la innovació però alhora és ferma a l'hora de regular les plataformes, i ha destacat que la declaració ha tingut en compte una estratègia conjunta per evitar que les perjudiquin l'exercici del dret a l'habitatge o bé que facin una "competència deslleial amb altres agents de la ciutat".

El primer tinent d'alcalde d'Amsterdam, Udo Kock, ha asseverat que és feina de les ciutats defensar els drets dels treballadors i dels consumidors, i ha explicat que les plataformes seran benvingudes si respecten la regulació i si la seva activitat beneficia els ciutadans, però ha apuntat que és necessari trobar un balanç: "Si regules molt no hi ha innovació, però si no regules pot ser perjudicial".

La Declaració que s'ha presentat és fruit del treball de més de 40 ciutats, que han establert uns principis de col·laboració per afrontar juntes reptes d'aquestes plataformes on l'economia es desenvolupa, en el marc de la cimera Sharing Cities Summit.

Entre les ciutats, destaquen Lisboa, Madrid, Mont-real, Nova York, París, Sao Pablo, Seül, Singapur, Estocolm, Viena, Buenos Aires, Praga, la Haia , València, Vitòria-Gasteiz, Bristol, Gant, Kobe, Santiago de Compostel·la, San Francisco, Bilbao i Tel-Aviv, entre d'altres.

La presentació de la declaració s'ha fet al recinte de Gran Via, on Fira Barcelona organitza la vuitena edició de l'Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal esdeveniment internacional sobre ciutats intel·ligents que se celebra aquest any del 13 al 15 de novembre sota el lema 'Cities To Live In', per subratllar l'objectiu comú de les ciutats intel·ligents: convertir-se en llocs més habitables.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés