Publicado 24/01/2021 11:41CET

Oriol Pascual (IQS): "A Catalunya no hi ha inversió privada per a les startups industrials"

Els guanyadors del premi a la startup industrial més prometedora del 2020, Bitmetrics a l'IQS Tech Fest
Els guanyadors del premi a la startup industrial més prometedora del 2020, Bitmetrics a l'IQS Tech Fest - IQS TECH FEST

Els passats 20 i 21 de gener es va celebrar la quarta edició de l'IQS Tech Fest

BARCELONA, 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

La inversió privada dirigida a projectes industrials només suposa el 3% del total de la inversió privada a Europa, segons indica l'estudi 'Industrial innovation, the next big opportunity in tech' i constata el director de l'IQS Tech Factory, Oriol Pascual: "A Catalunya no hi ha inversió privada per les startups industrials".

En una entrevista d'Europa Press, Pascual ha argumentat que "l'inversor privat vol veure la validació prèvia del mercat en aquests casos, que s'hagin venut unitats prèviament. Mentre que l'emprenedor necessita un finançament per arribar a aquest punt", motiu pel qual a aquestes startups els resulta difícil obtenir finançament en les fases d'industrialització.

Aquesta mena d'empreses emergents es diferencien de les purament digitals en què involucren un procés productiu d'algun producte físic (maquinari) que acompanya --ja en la gran majoria dels casos-- a la tecnologia.

Per al director, és també important apreciar el valor que aporten aquestes empreses per al conjunt l'economia, perquè "un sector industrial fort suposa una economia forta que es recupera ràpid de les crisis, mentre que les que estan basades en el sector serveis són més febles i quan hi ha una crisi cauen com castells de cartes".

Segons l'expert, per canviar l'escenari actual fa falta una estratègia de reindustrialització amb valor afegit i propostes definides de com fer-ho possible.

"Fa falta saber on anem, què volem fer, ser proactius i saber com ens volem presentar a la resta del món", i apunta com els possibles actors la Generalitat, la Cambra de Barcelona o altres institucions.

L'ACCELERADORA DE PROJECTES IQS

Els passats dies 20 i 21 de gener es va celebrar la quarta edició de l'IQS Tech Fest, un esdeveniment que va celbrar l'acceleradora de projectes industrials adaptada a la situació actual que ha provocat la pandèmia i s'ha fet en un format 100% digital.

A l'esdeveniment es dona l'oportunitat a les startups industrials, empreses, inversors i socis tecnològics de trobar-se perquè puguin passar del prototip a una primera sèrie industrial.

En l'acte van participar 22 ponents per analitzar i debatre sobre el present, el futur i les tendències de la indústria amb l'eix principal de la sostenibilitat i es va atorgar el reconeixement de 'Startup Industrial Més Prometedora del 2020'.

'DEEP TECH'

La premiada aquest any ha estat BitMetrics, una empresa fundada a Barcelona al 2017 de Mar Massulli i David Picado especialitzada en robòtica i intel·ligència artificial i que forma part de les 'deep tech', companyies que basen el seu projecte en reptes científics i tecnològics a través de la investigació i el desenvolupament.

Gràcies al reconeixement, la startup podrà viatjar a la ciutat de Shenzhen (Xina) a fer un tour per una de les principals regions manufactureres del món; allà, a més, passaran per un programa d'acceleració de la mà de Brinc Accelerator.

UN BRAÇ ROBÒTIC INTEL·LIGENT

"Aquest tipus de premis et situen en el mapa i t'ajuden a créixer, perquè realment no existeixen moltes acceleradores industrials que coneguin tan bé l'ecosistema, cosa que ens permet establir relacions amb empreses i entendre les necessitats de fabricació del territori", afirma Massulli.

Concretament, el producte tecnològic que vol produir l'empresa en el desenvolupament de manera industrial consisteix en un braç robòtic amb una càmera per fer processos productius en contextos canviants sense intervenció humana.

"L'objectiu és que mogui objectes d'un lloc a un altre perquè, per exemple, s'iniciï una línia de fabricació. Això que sembla tan simple per a les persones no ho és per als robots, que necessiten accions predefinides i detallades per a qualsevol cosa", segons afegeix Massulli.

UN PURIFICADOR D'AIRE CONTRA LA COVID

La startup industrial més prometedora s'elegeix entre 9 participants de l'Acceleration Program d'IQS Tech Factory, que treballen per portar el seu prototip a fàbrica i que també presenten els seus projectes en l'esdeveniment.

Super AR forma part també del programa i reconeix que li ha proporcionat "molt bon networking, visibilitat i formació" i que espera obtenir finançament aviat gràcies a l'IQS Tech Fest, segons ha explicat el membre de l'equip de l'empresa Marco Aurelio Casaroli.

Aquest projecte d'origen brasiler consisteix en un purificador d'aire que elimina fongs, virus (inclòs el SARS-CoV-2) i compostos orgànics volàtils (COV), i millora la qualitat de l'aire ambiental "sense necessitat de manteniment".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés