Actualizado 11/09/2018 18:38

Més adolescents ja prefereixen comunicar-se per missatges de text abans que cara a cara

Nens mòbil
PIXABAY

MADRID, 11 Sep. (Portaltic/EP) -

Els adolescents cada vegada prioritzen més les noves tecnologies per comunicar-se amb amics i coneguts, i encara que un terç d'ells segueix preferint relacionar-se cara a cara, un percentatge major d'ells (35%) ja tria els missatges de text com la seva forma preferida de comunicació.

Els joves són conscients del problema i se senten descontents davant l'excessiva atenció que els seus amics (44%) i pares (33%) dediquen als dispositius mòbils, com ha mostrat un estudi nomenat com a 'Xarxes socials, vida social: Els joves revelen les seves experiències' i dut a terme per l'organització Common Sense Media.

Les respostes de 1.100 joves d'entre 13 i 17 anys mostren la creixent expansió de mòbils entre els menors d'edat, atès que el 89% d'ells en té un, la qual cosa augmenta al 93% si s'inclou l'ús de tableta, en comparació amb el 41% en 2012.

Les dades de l'informe es comparen amb un d'idèntic nom elaborat sis anys abans, amb el que es pot confirmar que avui dia utilitzen xarxes socials diàriament el doble de nens que el 2012 (un 70% davant d'un 34%), dels quals el 38% les utilitza diverses vegades a l'hora, i un 16% admet fer-ho constantment. Al costat d'això, gairebé la meitat mantenen un ull en el dispositiu perquè només el 56% silencia les notificacions que el seu 'smartphone' rep.

Entre les dades més cridaneres de l'estudi, els missatges de text es converteixen en la forma de comunicació preferida pels adolescents, que la trien en un 35% dels casos, en detriment de les converses en persona, que per primera vegada cauen a la segona posició amb un terç d'adolescents (32%), caient un 17% respecte a les dades de 2012.

Així mateix, les xarxes socials es converteixen en la tercera forma preferida de comunicació per als joves, que les trien en el 16% dels casos, davant del 7% que es registrava amb prou feines el 2012. Després se situa el xat de vídeo, escollit pel 10% com el seu mitjà predilecte (amb prou feines aconseguia el 2% fa sis anys).

El ciberassetjament és un tema de rellevància si es parla de temps invertit a la Xarxa. El 13% dels joves admet haver patit 'bullying' a internet i el 23% dels enquestats diu que ha ajudat a algú que ha patit aquestes pràctiques.

Al costat dels problemes relatius a l'assetjament, també poden veure's exposats a contingut inadequat, ja sigui racista, sexista o basat en discursos d'odi contra algun col·lectiu, amb el qual 64% afirma topar-s'hi de tant en tant.

Quant a la percepció dels adolescents, el 54% d'ells afirma que utilitzar xarxes socials de vegades els distreu de parar atenció a la gent amb la qual es troben, el 42% pensa que les xarxes els treuen temps que podrien invertir amb els amics en persona. El 57% creu que l'ús de xarxes els fa difícil concentrar-se quan haurien de fer els deures.

A nivell emocional, les xarxes socials posseeixen un determinat impacte en l'estat anímic dels joves. Així, el 21% se sent més popular, amb només un 3% que opina de forma adversa i el 20% confia més en si mateix davant un 5% que no ho fa. Com a sentiments negatius, el 25% d'enquestats se senten més sols, davant del 3% que no coincideix amb aquests.

En definitiva, les xarxes socials són una eina considerada més positiva que negativament pels joves d'entre 13 i 17 anys, a pesar que el 72% d'ells consideri que les grans companyies tecnològiques manipulen als usuaris per aconseguir un major consum d'aquests. El 27% les considera 'extremadament' o 'molt importants'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés