Actualizado 21/06/2018 11:56

L'Eurocambra demana reformar les normes europees sobre 'copyright' per assegurar un pagament "just" als autors

Reforma de la directiva sobre drets d'autor
PARLAMENTO EUROPEO

MADRID, 21 Jun. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres la seva posició sobre les noves normes de copyright del bloc comunitari, que entre altres qüestions reconeix el dret dels mitjans de comunicació a cobrar a plataformes en línia per compartir els seus continguts.

Els eurodiputats d'aquesta comissió han aprovat amb 14 vots a favor, 9 en contra i 2 abstencions les línies vermelles de l'Eurocambra en les negociacions per aprovar aquesta normativa. No obstant això, el ple del Parlament Europeu encara ha de confirmar la seva posició abans que puguin començar les negociacions amb els governs de la UE.

Brussel·les va presentar al setembre del 2016 la proposta de normativa, que concedeix als mitjans de comunicació un nou dret renunciable sobre els continguts que comparteixin les plataformes i les pàgines en línia.

En un comunicat, l'Eurocambra ha explicat que ha introduït esmenes per "assegurar que els artistes, especialment músics i nous editors de notícies, puguin rebre una remuneració justa pel seu treball". En aquest sentit, el text aprovat pels eurodiputats "limita què elements d'un article poden compartir els agregadors de notícies sense necessitat de pagar al titular dels drets sense tenir una llicència".

"Els creadors i editors han d'adaptar-se al nou món d'Internet tal com funciona avui. Principalment, els editors i artistes petits no són remunerats per les pràctiques de les poderoses plataformes en línia i agregadors de notícies. Això està malament i volem solucionar-ho. El principi de pagament just pel treball fet ha d'aplicar-se a tots, tant al món físic com en el digital", ha reivindicat l'eurodiputat alemany del Partit Popular Europeu Axel Voss, responsable de l'informe.

La comissió d'Assumptes Jurídics també ha donat el seu vistiplau al polèmic article 13 de l'esborrany de normativa, que obliga les plataformes en línia a adoptar les "mesures pertinents" per "assegurar el correcte funcionament dels acords amb titulars de drets per a l'ús de les seves obres o altres prestacions".

En altres paraules, les xarxes socials i altres plataformes hauran de supervisar que qualsevol contingut que els usuaris pugin compleixi amb les normes pertinents de propietat intel·lectual. No obstant això, les enciclopèdies en línia no comercials com ara Wikipedia i les plataformes de programari lliure com GitHub estaran exemptes d'aquesta obligació.

'SALVA LA TEVA INTERNET'

L'article 13 ha motivat la creació d'una campanya d'oposició sota el lema 'Save your Internet' (salva la teva Internet), que compta amb el suport de l'Associació d'Internautes, Creative Commons, Wikimedia o Civil Liberties Union for Europe, entre d'altres.

Segons defensa l'Associació d'Internautes, la detecció automàtica del contingut donarà lloc a errors en el cas de cites o paròdies, 'memes' i barreges de cançons. La reforma d'aquesta Directiva és considerada com una seriosa censura a la llibertat d'expressió, com ha informat en un comunicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés