Publicado 19/12/2019 17:46:17 +01:00CET

L'estrena de la nova pel·lícula de Star Wars provoca un ascens dels ciberatacs

Star Wars
Star Wars - PIXABAY

MADRID, 19 Dic. (Portaltic/EP) -

Els ciberdelinqüents han aprofitat l'estrena de Star Wars: l'ascens de Skywalker, l'última pel·lícula de la saga, per dur a terme atacs de 'phishing' i 'malware', i aquests últims han augmentat un 10 per cent pel que fa a l'any passat, segons ha informat la companyia de ciberseguretat Kaspersky.

Fins i tot abans de l'estrena del film aquest dijous a Espanya, ja es podien trobar nombroses pàgines web fraudulentes i arxius maliciosos de la pel·lícula en Internet.

La companyia Kaspersky ha informat que ha trobat més de 30 pàgines web fraudulentes i perfils en xarxes socials camuflats com a comptes oficials de llocs cinematogràfics, tot i que ha advertit que la xifra pot ser molt més alta.

Aquestes pàgines s'aprofiten dels usuaris més ingenus i asseguren que distribueixen còpies gratuïtes de l'última pel·lícula. D'aquesta manera s'apropien de la informació de les targetes de crèdit dels usuaris amb el pretext que és necessari registrar-se en un portal.

Els dominis de les pàgines web que s'utilitzen per a la sostracció de dades personals i la difusió d'arxius maliciosos copien el nom oficial de la pel·lícula, així com descripcions completes i contingut addicional per enganyar l'usuari.

Aquesta mena de pràctica es coneix com a 'Black SEU' i permet als ciberdelinqüesnt promocionar webs de 'phishing' en les primeres posicions dels resultats de cerca, que solen aparèixer en termes com '(nom de la pel·lícula) veure gratuïtament'.

Per defensar la promoció d'aquestes pàgines web fraudulentes, Kaspersky ha advertit que els ciberdelinqüents també creen perfils en xarxes socials, entre aquestes Twitter, per distribuir enllaços als continguts.

Segons la companyia de ciberseguretat, fins al moment s'han vist afectats 83 usuaris a través de 65 arxius maliciosos disfressats de còpies de la pel·lícula.

El 2019, Kapersky va detectar més de 285.000 intents d'infectar uns 38.000 usuaris que intentaven veure pel·lícules de Star Wars, un 10 per cent més que l'any anterior.

Així mateix, el nombre d'arxius únics utilitzats per dirigir-se als usuaris va ser d'11.499, un 30 per cent menys que el 2018. Aquestes dades demostren que anys després de l'estrena de la pel·lícula, molts usuaris continuen intentant descarregar arxius maliciosos per veure de manera gratuïta les pel·lícules de la saga espacial.