Publicado 30/12/2019 17:26

Les 10 fites en ciberseguretat més destacades del 2019

Ciberseguretat i dret a l'oblit, recurs.
Ciberseguretat i dret a l'oblit, recurs. - PIXABAY - Archivo

MADRID, 30 Dic. (Portaltic/EP) -

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha recopilat les 10 fites més destacades en matria de ciberseguretat del 2019, entre ells els casos de 'phishing', reptes virals i les joguines connectades.

L'any va comenar amb una de les filtracions més grans de correus electrnics fins avui, denominada Collection #1. INCIBE va advertir al gener els usuaris sobre aquesta bretxa de seguretat, que va exposar fins a 773 milions de comptes de tot el món.

A diferncia d'altres filtracions, Collection #1 compilava dades obtingudes a través de diferents pgines web i serveis, segons va assenyalar en un comunicat.

La majoria d'usuaris es van veure afectats a causa de la reutilització de contrasenyes per a diferents serveis, la qual cosa va suposar un enorme risc per a la seva privadesa.

'PHISHING' I ALTRES ESTAFES

Durant el 2019 moltes organitzacions i usuaris han estat víctimes d'atacs de 'phishing'. Al setembre, INCIBE va detectar una campanya maliciosa de correus electrnics fraudulents que pretenia extorquir els destinataris amb un presumpte vídeo de contingut sexual.

Concretament, el ciberdelinqüent amenaava amb enviar un suposat vídeo als contactes de la víctima en 72 hores si no feia un pagament de 2.000 euros en bitcoins.

Els correus electrnics s'enviaven amb l'assumpte "Aquest és el meu últim advertiment!" i per comptar amb més credibilitat, en el missatge s'informava la víctima sobre com s'hauria infectat el seu equip.

Els anuncis fraudulents amb imatges de persones de reconegut prestigi i reputació també van augmentar al llarg del 2019. Aquest tipus d'anuncis, que apareixen en diversos mitjans de comunicació i plataformes digitals, tenien l'objectiu de guanyar-se la confiana dels usuaris per tractar de convncer-los perqu ingressin diners en un compte bancari.

REPTES VIRALS I BULOS

Aquest any també han destacat els reptes virals, com 'la balena blava', que encoratjava els joves a sucidar-se. No obstant aix, el més perillós de 2019 ha estat 'Momo'.

Tot i que va sorgir per primera vegada el juliol del 2018, la fotografia de l'escultura amb una aparena terrorífica va tornar el 2019 amb un nou argument que incitava a l'autolesió. Aquest repte va causar una gran preocupació entre els pares a causa de la manca de conscincia crítica dels menors.

VIDEOJOCS, 'SHARENTING' I SMART TOYS

El 2019, INCIBE ha recalcat la importncia de l'ús responsable dels videojocs en nens i adolescents, perqu moltes llars compten amb videoconsoles, moltes de les quals inclouen la connexió a Internet.

No obstant aix, molts usuaris desconeixen els riscos als quals poden estar exposats. Per aix, INCIBE ha fomentat entre els pares el joc en positiu, acompanyen al menor i dialoguen amb ell per ensenyar-lo a gestionar peticions d'amistat de desconeguts, situacions conflictives en partides i fins i tot missatges inadequats.

'BOTNETS' I 'RANSOMWARE' EN EMPRESES

INCIBE va informar a principis de novembre que investigava un ciberatac a través de 'ransomware', un tipus de virus que encripta els arxius i exigeix el pagament de rescats per recuperar-los, que afectava diverses empreses espanyoles.

La cadena SER va confirmar que va ser una de les empreses afectades i va afirmar haver patit una "afectació greu i generalitzada de tots els seus sistemes informtics" a causa del virus, com recull l'Institut Nacional de Ciberseguretat.

COMPRES EN LÍNIA

Cada vegada són més usuaris els que decideixen fer les seves compres de en línia a causa de la comoditat i l'estalvi de temps, per aquesta modalitat també té alguns riscos de seguretat.

La compra segura a través d'Internet ha estat un dels assumptes que més ha preocupat els usuaris aquest any. Al juny, INCIBE va publicar una campanya sobre compres per internet segures i advertia de plataformes falses, perfils falsos de venedor i mtodes de pagament poc fiables.

Després d'aquesta campanya es van identificar al nostre país més de 30 botigues en línia fraudulentes que eren gestionades pel ciberestafador més gran d'Espanya fins llavors.

La Gurdia Civil va detenir un jove de 23 anys que possea uns ingressos generats per aquests fraus de fins a 300.000 euros mensuals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés