Publicado 28/11/2019 16:22:29 +01:00CET

L'AEPD investiga el 'SIM Swapping', que consisteix a generar un duplicat de la targeta SIM sense consentiment

Tarjeta SIM
Tarjeta SIM - PIXABAY/CC/TOMEKWALECKI - Archivo

MADRID, 28 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha iniciat d'ofici actuacions d'investigació per analitzar la pràctica coneguda com 'SIM Swapping', que consisteix a crear un duplicat de la targeta SIM sense el consentiment del titular per accedir a informació confidencial.

Així ho ha donat a conèixer aquest dijous l'organisme públic encarregat de vetllar pel compliment de la normativa de protecció de dades personals i que dirigeix Mar España.

El 'SIM Swapping' consisteix, segons indica l'OCU, que algú faci un duplicat de la targeta SIM amb l'objectiu de poder rebre el SMS amb el codi de confirmació que els bancs envien al mòbil dels seus usuaris quan fan alguna operació (transferir diners, sol·licitar un préstec, etc.) per Internet.

L'organització detalla que, per dur a terme l'estafa, el delinqüent haurà aconseguit prèviament un duplicat de la targeta SIM, cosa que es pot aconseguir presencialment o per telèfon segons l'operadora de telefonia mòbil.

"Una vegada introduïda la nova SIM en un mòbil, al 'hacker' només li queda esbrinar el teu banc. Per a això, en tindrà prou amb tafanejar si tens l'app de l'entitat instal·lada al mòbil, o bé provar als principals bancs i descartar-los fins a donar amb el que és", explica l'entitat.

L'OCU aclareix que el delinqüent trucarà després al servei d'atenció al client i dirà que ha oblidat la contrasenya l'operador li'n enviarà una de nova al número de telèfon associat al compte, de manera que ja tindrà les credencials necessàries per poder accedir als diners del compte.

L'entitat avisa que, quan algú activa un duplicat de la SIM, la real es desactiva automàticament, i deixa el terminal sense cobertura, és a dir, sense poder fer trucades ni Internet. "Aquest és el primer símptoma que hauria de fer-te sospitar que potser ets víctima d'un 'SIM Swapping'", assenyala, per després afegir que si passa alguna cosa així és cal contactar de seguida amb l'operadora perquè confirmi si algú ha fet un duplicat de la targeta SIM sense permís i informar al banc del que ha passat.