Publicado 26/12/2019 14:43:30 +01:00CET

Huawei rebutja les acusacions de rebre tracte de favor de Pequín

Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro - HUAWEI

La companyia xinesa amenaça a emprendre accions legals per protegir la seva reputació

PEQUÍN, 26 Dic. (EUROPA PRESS) -

El gegant tecnològic xinès Huawei ha rebutjat les acusacions d'haver rebut ajudes públiques multimilionàries per part del Govern de la Xina, que el diari 'The Wall Street Journal' ha xifrat en 75.000 milions de dòlars (67.654 milions d'euros), i ha assenyalat que la relació de la companyia amb Pequín "no és diferent" a la de qualsevol altra empresa privada.

"No hem rebut mai un tracte especial", ha defensat la companyia xinesa. "La nostra relació amb el Govern xinès no és diferent a la de qualsevol altra empresa privada", ha afegit, i ha assenyalat que en els últims deu anys el 90% del capital circulant de l'empresa s'ha originat a través de les seves operacions de negoci.

En aquest sentit, el fabricant xinès, assenyalat per Washington com una potencial amenaça a la seguretat nacional, ha explicat que totes les empreses tecnològiques de la Xina tenen dret a rebre subsidis sempre que compleixin unes condicions i ha precisat que, en els deu últims anys, Huawei ha rebut subsidis públics per un import inferior al 0,3% dels ingressos anuals totals i del 0,2% en el cas de l'any 2018.

Així mateix, el fabricant ha puntualitzat que, en els últims 30 anys, ha invertit entre el 10% i el 15% dels seus ingressos anuals en R+D, cosa que convertiria Huawei en el cinquè principal inversor en R+D d'arreu del món.

De fet, Huawei ha defensat que la seva inversió en 5G ascendeix a més de 4.000 milions de dòlars (3.608 milions d'euros), "més que tots els principals proveïdors dels EUA i la UE junts".

"Els subsidis proporcionats a empreses tecnològiques són utilitzats principalment per impulsar la investigació. Huawei els sol·licita igual que qualsevol altra empresa", ha assenyalat la companyia xinesa, i ha recordat que "és també habitual que els governs occidentals ofereixin subsidis per donar suport a programes d'investigació tecnològica".

El diari 'The Wall Street Journal' informava aquest dimecres que el fabricant xinès s'havia beneficiat per impulsar la seva expansió d'ajudes públiques de Pequín que inclourien, entre altres elements, facilitats de crèdit, exempcions fiscals i subvencions, i que haurien ascendit a uns 75.000 milions de dòlars, cosa que hauria permès a Huawei oferir unes generoses condicions de finançament i rebaixar els preus de la competència en una tercera part.

"Si bé el suport financer a determinades empreses o sectors afavorits és comú a molts països, l'assistència de la Xina a Huawei, incloses les exempcions d'impostos que van començar fa 25 anys, és un dels factors que qüestiona la relació entre Huawei i Pequín", assenyala el rotatiu nord-americà, que va analitzar en la seva investigació els registres públics disponibles, incloses declaracions de l'empresa i documents de registres de la propietat.

Per la seva banda, el fabricant xinès sosté que l'article del diari "es basa en informació falsa" i acusa 'The Wall Street Journal' d'haver publicat recentment una sèrie d'articles "irresponsables" que han perjudicat greument la reputació de Huawei, per la qual cosa ha advertit que "es reserva el dret d'emprendre accions legals per protegir la seva reputació".