Publicado 17/12/2019 16:42

Famílies de 14 menors morts en una mina de cobalt a la RD del Congo demanden Apple, Google i d'altres tecnolgiques

Logo d'Apple a l'edifici de la botiga d'Apple a la Puerta del Sol, a Madrid (Espanya), 13 de novembre del 2019.
Logo d'Apple a l'edifici de la botiga d'Apple a la Puerta del Sol, a Madrid (Espanya), 13 de novembre del 2019. - Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Acusen Dell, Microsoft o Tesla, entre d'altres, d'avalar els treballs forats i els abusos patits pels menors

MADRID, 17 Dic. (EUROPA PRESS) -

Les famílies de 14 menors morts per esfondraments en una mina de cobalt de República Democrtica del Congo(RDC) han presentat una demanda als tribunals nord-americans contra les principals empreses tecnolgiques del món en la qual denuncien treballs forats i abusos perpetrats contra els menors.

Aquesta demanda sense precedents contra aquestes empreses tecnolgiques demana una compensació per danys a les famílies de morts i ferits i una altra quantia per enriquiment illícit, supervisió negligent i per infligir danys emocionals intencionats.

La demanda sosté que Apple, Google, Dell, Microsoft i Tesla tenien "coneixement concret" que el cobalt que es feia servir en els seus dispositius procedia d'empreses que apostaven per treballs infantils forats en condicions perilloses i per aix consideren que en són cmplices. A més, sosté que no imposen cap tipus de control, tot i tenir la capacitat de supervisar aquestes mines, per la qual cosa haurien contribut a les morts i lesions patides pels familiars dels demandants.

"En lloc d'intervenir i ajudar aquests menors amb una part mínima de la seva riquesa i poder, aquestes empreses no fan res i es continuen beneficiant del cobalt barat extret per nens a qui els han robat la infncia, la salut i, a molts, fins i tot la vida", assenyala International Rights Advocates en una nota de premsa.

El cobalt és fonamental per carregar les bateries de liti que es fan servir als productes d'Apple, Google, Dell, Microsoft o Tesla; la demanda d'aquest mineral s'ha triplicat durant els darrers cinc anys i s'espera que es dupliqui a finals del 2020. Més del 60 per cent de la producció mundial de cobalt procedeix de República Democrtica del Congo, un dels pasos més pobres, conflictius i inestables del món.

Algunes de les famílies demandants asseguren que els seus fills treballaven illegalment a les mines propietat de l'empresa britnica Glencore. Aquest cobalt era venut després per Umicore, un intermediari amb seu a Brusselles que és qui ven finalment el mineral processat a Apple, Google, Tesla, Microsoft i Dell. Altres demandants sostenen que els nens treballaven a les mines propietat de l'empresa xinesa Zhejiang Huayou Cobalt, subministradora d'Apple, Dell i Microsoft i possiblement d'altres multinacionals tecnolgiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés