Actualizado 17/05/2018 15:12

La despesa en R+D a les universitats espanyoles va caure un 5,5% el 2016

J.M.Pingarrón i P.Zaragoza, RedOtri
EUROPA PRESS

Van disminuir les 'spin-offs' creades

BARCELONA, 17 May. (EUROPA PRESS) -

La despesa total en R+D a les universitats espanyoles va disminuir un 5,5% el 2016 respecte a l'any anterior, passant dels 3.373 milions d'euros als 3.189, la qual cosa mostra que els indicadors de recuperació econòmica "no s'estan traduint" en una recuperació de la R+D en el sistema universitari espanyol.

Així ho assegura l'estudi 'Investigació i transferència de coneixement a les universitats espanyoles 2016' de la Xarxa d'Oficines de Transferència de Resultats d'Investigació d'Universitats (RedOtri) de Crue Universitats Espanyoles, presentat aquest dijous a Barcelona, que mostra que aquesta tendència descendent no es dona en altres països com França i Alemanya.

La despesa en R+D a les universitats espanyoles representa el 31,4% del pressupost executat, la qual cosa suposa el més baix en els últims cinc anys, ha dit la presidenta de la RedOtri i vicerectora de la Universitat de Saragossa, Pilar Zaragoza.

Ha explicat que el percentatge de despeses finançat per programes de finançament públic i per investigació contractada són la principal font de finançament universitari, però sent "la menor" dels últims cinc anys, i passant del 42% al 36%.

Zaragoza també ha subratllat que el percentatge de la despesa en R+D del sector de l'ensenyament superior finançat per empreses continua a Espanya per sota de la mitjana europea i de l'OCDE, quan abans de la crisi estava per damunt.

Ha afirmat que la societat i la classe política han de prendre consciència que la investigació d'excel·lència atorga estabilitat i produeix riquesa.

El vicerector de Transferència del Coneixement i Emprenedoria de la Complutense de Madrid, José Manuel Pingarrón, ha constatat que el "pastís de les universitats és cada vegada menor" amb la creació de centres d'investigació d'excel·lència.

PDI

L'informe de la RedOtri també assenyala una disminució del Personal Docent Investigador (PDI) en investigació, que han atribuït a una "càrrega de burocràcia" i docent més elevada, encara que ha aplaudit una tendència creixent en PDI en activitats de transferència de coneixement.

Zaragoza ha remarcat que el personal auxiliar i tècnic "només" representa el 22%, una xifra baixa en comparació al 29% que assenyala l'INE per al conjunt de sectors d'execució.

L'estudi mostra que la captació total de finançament competitiu en investigació es manté sobre els 954 milions d'euros, però "allunyada" dels 1.219 milions d'euros que es van aconseguir el 2010.

L'aportació de l'Estat el 2016 ha disminuït, però es manté com la majoritària amb un 46% del total, en un any en què ha augmentat l'aportació de les administracions locals i autonòmiques fins al 16%, però també lluny de la de fa uns anys.

Les universitats han mantingut el seu esforç inversor, però Zaragoza ha subratllat que s'han prioritzat en suport a programes de recursos humans "per a la captació i retenció de talent".

La producció científica --articles publicats, tesi i sexennis obtinguts-- també manté el seu ritme creixent malgrat l'escassetat de recursos, però la presidenta de RedOtri ha advertit que s'està "vivint de rendes".

PATENTS

L'informe de la RedOtri també assenyala el descens de comunicacions d'invenció i sol·licituds de patent, constant des del 2012, encara que el 2016 s'ha produït un increment del 17% de les patents llicenciades, des de les 1.074 fins a les 1.206.

Així mateix, el nombre de 'spin-offs' creades a la universitat ha experimentat un descens, passant de les 182 a 147, apuntant com a causes la disminució de recursos humans dedicats a la promoció i gestió de les mateixes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés