Publicado 5/11/2019 15:37:53 +01:00CET

La desinformació a Internet és més efectiva que la censura

Mapa mundi connectat
Mapa mundi connectat - PIXABAY/CC/THEDIGITALARTIST - Archivo

MADRID, 5 Nov. (Portaltic/EP) -

La llibertat en Internet en l'àmbit mundial ha disminuït per novè any consecutiu, com recull el darrer informe de Freedom House, que identifica les causes en l'increment de la utilització que fa els governs de les xarxes socials per manipular les eleccions i monitorar els ciutadans.

La darrera edició de l'informe anual de llibertat a Internet que fa Freedom House recull la presència de la interferència domèstica en les eleccions, que s'uneix a la interferència electoral dels règims estrangers, i que ha tingut lloc en el "panorama virtual" de 26 dels 30 països avaluats que en el darrer any han tingut eleccions nacionals.

La desinformació, així mateix, es presenta com una tàctica més efectiva que la censura. "Els líders autoritaris i populistes a tot el món s'estan aprofitant tant de la naturalesa humana com dels algorismes informàtics per conquistar el vot, ignorant les regles que van ser dissenyades per garantir eleccions lliures i justes", assenyala el president de Freedom House, Mike Abramowitz.

L'informe també recull l'activitat de vigilància en xarxes socials que s'ha fet a almenys 40 dels 65 països que s'han analitzat. Aquesta pràctica, segons recull, va encaminada a "detectar amenaces percebudes i, en alguns casos, per callar l'oposició".

Això es deu a la proliferació d'eines sofisticades de monitoratge, abans utilitzades exclusivament per les agències d'intel·ligència més poderoses, però que ara se n'ha estès la disponibilitat. Com a conseqüència, s'ha reduït la capacitat dels ciutadans d'expressar-se lliurement i de participar activament en la vida cívica dels seus països per Internet.

Dels 65 països que s'han analitzat en aquest report, un rècord de 47 van presentar casos de detencions a ciutadans per expressar la seva opinió en el camp polític, social, o religiós, com denúncia l'informe.

L'informe, que avalua la llibertat en la xarxa als 65 països que comprenen el 86 per cent dels usuaris d'Internet al nivell mundial, mostra per novè any consecutiu, un descens en llibertat a Internet.