Publicado 25/11/2016 19:30CET

Desenvolupen un sintetitzador de veu que tradueix els moviments de la boca i els converteix en un discurs parlat

MADRID, 25 Nov. (EDIZIONES/Portaltic) -

Científics francesos han desenvolupat un sintetitzador de veu capaç de traduir els moviments de la boca i convertir-los directament en un discurs parlat. Gràcies a aquest avanç, moltes persones que no poden parlar a causa de diferents malalties o problemes físics podran veure's beneficiades en un futur.

El sintetitzador, obra de l'Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) i del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), està compost per nou sensors que recullen els moviments exactes dels llavis, la llengua, la mandíbula i el paladar.

Després de recollir els moviments i analitzar-los, una xarxa neuronal s'encarregaria de traduir les dades que recull el sensor, i emetria vocals i consonants. Així, es formarien missatges sencers, entenedors, per part de les persones que estan usant el dispositiu.

El projecte, que encara està en fase d'assaig, és el primer intent de crear una interfície cervell-màquina que permetria a les persones paralitzades recuperar la parla. Tot i això, perquè funcioni, els científics hauran de treballar en la descodificació de l'activitat cerebral de les persones que no poden parlar.

Tot i que encara queda un llarg camí per endavant, investigacions recents --com recull el mitjà New Scientist-- suggereixen que en un futur seria possible traduir l'activitat de l'escorça motora i l'activitat com a dades utilitzades en el sintetitzador.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés