Actualizado 18/5/2020 15:15:09 +00:00 CET

Denuncien un ciberatac a diversos supercompudors europeus

Supercomputador
Supercomputador - PIXABAY

MADRID, 18 May. (PORTALTIC/EP) -

Diversos supercomputadors europeus que treballen per accelerar la recerca per combatre el coronavirus han estat víctimes d'un ciberatac que pretenia utilitzar la seva potència de computació per minar criptomonedes, la qual cosa en alguns casos ha obligat a desconnectar-los.

Els ciberatacs s'han produït des de començament de la setmana passada i han afectat superordinadors del Regne Unit, Alemanya i Suïssa que pertanyen a diverses universitats i centres de recerca, i entre els quals també n'hi podria haver un de Barcelona.

Els pirates han aprofitat una vulnerabilitat en l'ús de dades de registre remot SSH d'universitats del Canadà, la Xina i Polònia, per executar un 'malware' que s'utilitza per minar la criptodivisa Monero, segons ha informat la companyia de ciberseguretat Cado Security.

Els ciberatacs han afectat el supercomputador Archer de la Universitat d'Edimburg (Regne Unit), que s'utilitza per investigar la covid-19. Segons ha confirmat el centre, l'atac ha obligat a aturar-lo després que "explotés la seguretat dels nodes de registre".

bwHPC ha confirmat que ha hagut de seguir el mateix procediment amb cinc supercomputadors alemanys de la Universitat de Stuttgart, l'Institut de Tecnologia Karlsruhe, de dues instal·lacions de la Universitat d'Ulm i un altre de Tübingen.

L'incident també s'ha produït al Centre de Supercomputació Leibniz de Munic, a la Universitat de Dresden i al Centre de Recerca Julich (tots a Alemanya), de la mateixa manera que al Centre Suís de Computació Científica de Zuric.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 2. 2

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 3. 3

  Coronavirus.- Barcelona destina 1 milió per incentivar la rebaixa de lloguers comercials

 4. 4

  Coronavirus.- Toni Ruiz (Mango) veu "poc sentit a tornar-se bojos" amb rebaixes en la desescalada

 5. 5

  L'AMB reactiva l'aplicació d'aparcament metropolità